poniedziałek, 23 września 2019

Sernik z Pryncypałkami.

  
  Kiedy ja remontuję, a w zasadzie to nowe robię szafki do kuchni, to moja żona by zrobić mi przyjemność przegotowuje słodkie niespodzianki.
    Jednym z ciast, które bardzo lubię to jest sernik. Lubię serniki w różnym wykonaniu, bo wszystkie są bardzo smaczne. Rzadko bywa  by nie smakował mi sernik.
  Tym razem właśnie przygotowała pyszny sernik, na który przepis znalazła na stronie internetowej Dr Gerarda pod adresem; https://drgerard.eu/przepisy-blogerek/
    Sernik wyszedł przepyszny, który zniknął  w ciągu jednego dnia.
    Wszystkim zainteresowanym podaję poniżej przepis, który znajduje się na stronie Dr Gerarda.  

       Sernik na zimno z Pryncypałkami Clasic.

Składniki

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Na spód:
200 g wafli „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
50 g migdałów
60 g masła
Masa serowa:
200 g śmietanki kremówki
9 płatków żelatyny (18 g)
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
180 g jogurtu greckiego
100 g cukru
Dekoracja:
4 wafle „Pryncypałki Classic” Dr Gerard
3 łyżki konfitury truskawkowej
10 truskawek

Sposób przygotowania
W małym rondelku rozpuszczamy masło. W malakserze mieszamy wafle i migdały z rozpuszczonym masłem. Uzyskany „mokry piasek” przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna, by uzyskać spód sernika.
W małej miseczce z zimną wodą namaczamy przez 5-10 minut płatki żelatyny. Następnie dobrze odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy je do śmietany kremówki, którą podgrzewamy na niewielkim ogniu. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić w kremówce, ale śmietana nie powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Śmietanę z żelatyną studzimy, powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca.
W malakserze mieszamy twaróg, jogurt grecki i cukier. Cienką strużką dodajemy śmietanę z rozpuszczoną żelatyną.
Gotową masę serową przekładamy na tortownicę. Wstawiamy na całą noc do lodówki, można nawet zostawić sernik w chłodzie na całą dobę.
Przed podaniem lekko podgrzewamy konfiturę truskawkową. Rozprowadzamy ją po wierzchu sernika, posypujemy kawałkami truskawek i pokrojonymi w kostkę wafelkami „Pryncypałki Classic” Dr Gerard.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz