poniedziałek, 23 września 2019

działka

Dzisiaj z samego rana od razu po zjedzeniu śniadania razem z moją żoną Asią i dwójką naszych dzieci pojechaliśmy na działkę. Zaczęła się jesień, więc skończył się sezon grillowania i spędzania wolnego czasu na słoneczku i w basenie. Żona grabiła trawę, ponieważ było tam sporo liści, a ja z synami wylewaliśmy wodę z basenu. Następnie zabraliśmy się za składanie namiotu ogrodowego. Podczas tego zajęcia zajadaliśmy nasze ulubione słodycze z firmy Dr.Gerard.Jak już posprzątaliśmy  w ogródku i w domku, to postanowiliśmy po raz ostatni w tym roku zrobić grilla.Po sześciu godzinach spędzonych na działce udaliśmy się do domu,ale nasze dzieci stwierdziły, że bardzo chcą  jeszcze odwiedzić swoich dziadków, czyli moich rodziców. Bardzo dobrze się stało, że tak zrobiliśmy, ponieważ moja mama zrobiła nasz ulubiony sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki
Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru,cukier waniliowy,2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka,4 jajka,100 g masła
ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz