poniedziałek, 23 września 2019

10. Daktyle, ale pychota


Daktyle ale pychota....
Składniki:
350 g drobnej semoliny
350 g pasty daktylowej
180 g masła
6 łyżek miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Semolinę uprażyć na rozgrzanej patelni do lekko brązowego koloru. Najlepiej to robić partiami, ciągle mieszając by nie przypalić. Jeśli tak się stanie, należy ją wyrzucić i zacząć od nowa.
Masło roztopić i połączyć z uprażoną semoliną. Porządnie rozetrzeć między palcami i odstawić na 5-10 minut.
Następnie dodać pastę daktylową, cynamon i miód. Wszystko dobrze wyrobić.
Z ciasta formować małe kuleczki lub odciskać w foremkach do ciasteczek typu maamoul.



A jak już się nasycycie tym pysznym smakiem na uzupełnie [olecam słodycze Dr Gerarda ; ciasteczka Szkolne, draże, krakersy MIX solone, ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws, biszkopty Pałeczki kremowe, bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz