Nietypowe smaki lata w spiżarni.
Smaki lata zamknięte
w słoikach. Najwyższa pora aby przygotować choć kilka pysznych
przetworów z letnich owoców do naszej zimowej spiżarni. Jeszcze są
dostępne śliwki, pachnące maliny, przepyszne, zdrowe jeżyny czy
mało znana na przetwory czerwona jarzębina. Możemy ją znaleźć
dosłownie w każdym parku, ogrodzie, lesie choć oczywiście
zbieramy ją w miejscach oddalonych od przemysłu czy ruchliwych ulic
aby nie były przesiąknięte spalinami. Nie tylko nadaje się na
piękne wisiorki robione przez dzieci dla mam ale także na
przetwory. A jakie ma właściwości lecznicze jarzębina czerwona?
Jest cenionym źródłem witaminy C ale także zawiera kwasy
organiczne i antocyjany, flawonoidy oraz ceniony beta karoten choć
to niektóre jej walory zdrowotne. Jednak tego owocu nie należy
spożywać na surowo ponieważ zawiera kwas parasorbinowy, który
jest trujący poza tym mają gorzki i cierpki smak. Zjedzenie jej
może wywołać zatrucie pokarmowe – biegunki i wymioty. Dlatego
dopiero po obróbce jarzębina nadaje się do spożycia. Możemy z
niej przygotować rozmaite przetwory ja dodaję ją do soku z bzu
czarnego na przeziębienie, konfiturę na którą podam przepis
nalewki czy wódki. Sama kupiłam taką będąc w Zakopanym. Idealne
na jesienne czy zimowe wieczory do smacznej kawy z dodatkiem ciastek
dr Gerarda choć by biszkoptów pałeczek kremowych czy
pierników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz