piątek, 6 września 2019

Nietypowe smaki lata w spiżarni.


Nietypowe smaki lata w spiżarni.

Smaki lata zamknięte w słoikach. Najwyższa pora aby przygotować choć kilka pysznych przetworów z letnich owoców do naszej zimowej spiżarni. Jeszcze są dostępne śliwki, pachnące maliny, przepyszne, zdrowe jeżyny czy mało znana na przetwory czerwona jarzębina. Możemy ją znaleźć dosłownie w każdym parku, ogrodzie, lesie choć oczywiście zbieramy ją w miejscach oddalonych od przemysłu czy ruchliwych ulic aby nie były przesiąknięte spalinami. Nie tylko nadaje się na piękne wisiorki robione przez dzieci dla mam ale także na przetwory. A jakie ma właściwości lecznicze jarzębina czerwona? Jest cenionym źródłem witaminy C ale także zawiera kwasy organiczne i antocyjany, flawonoidy oraz ceniony beta karoten choć to niektóre jej walory zdrowotne. Jednak tego owocu nie należy spożywać na surowo ponieważ zawiera kwas parasorbinowy, który jest trujący poza tym mają gorzki i cierpki smak. Zjedzenie jej może wywołać zatrucie pokarmowe – biegunki i wymioty. Dlatego dopiero po obróbce jarzębina nadaje się do spożycia. Możemy z niej przygotować rozmaite przetwory ja dodaję ją do soku z bzu czarnego na przeziębienie, konfiturę na którą podam przepis nalewki czy wódki. Sama kupiłam taką będąc w Zakopanym. Idealne na jesienne czy zimowe wieczory do smacznej kawy z dodatkiem ciastek dr Gerarda choć by biszkoptów pałeczek kremowych czy pierników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz