czwartek, 13 lipca 2017

Kawowy deser

Sąsiadka zaprosiła mnie na kawę i poczęstowała przepysznym, aromatycznym ciastem. Połączenie ciasta kawowego, kremu kawowego i kruchych herbatników oblanych polewą było dla mnie wyśmienite i z pewnością niebawem przygotuję to ciasto w moim domu. Idealny pomysł na deser dla wielbicieli kawy i słodyczy Dr Gerarda. Wypróbuj. Oto składniki:

Ciasto
-5 jajek
-niepełna szklanka cukru
-1 szklanka mleka
-około pół szklanki oleju
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżki kakao
-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu


Nasączenie
-pół szklanki ciepłej wody
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki cukru pudru

Krem kawowy
-400 ml śmietanki 30 %
-25 dag serka mascarpone
-5 łyżek cukru pudru
-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-pół szklanki likieru kawowego
-1,5 łyżki żelatyny i 4 łyżki gorącej wody


Polewa
-30 dag mlecznej czekolady
-7 łyżek mleka

Dodatkowo

-kruche herbatniki kakaowe od Dr Gerard pokruszone około 2,5 szklanki

Sposób przygotowania: ciasto: jajka ubijam z cukrem, następnie dodaję olej i sodę. Miksuję i dodaję porcjami przesianą mąkę, ocet i mleko z rozpuszczoną w nim kawą. Ciasto wlewam do formy (30/35 cm) i piekę w 180 stopniach przez 30 minut. Nasączenie: wszystkie składniki mieszam ze sobą i nasączam upieczone ciasto. Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijam na sztywny krem, dodaję likier, rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody kawę, cukier i żelatynę. Krem wykładam na ciasto i wyrównuję. Następnie posypuję pokruszonymi herbatnikami kakaowymi Dr Gerarda. Wkładam do lodówki na godzinę do stężenia. Polewa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na pokruszone herbatniki wylewam rozpuszczoną czekoladę.Tak przygotowane ciasto przechowuję w lodówce. Najlepsze dopiero na drugi dzień, ale moim zdaniem nikt nie będzie czekał, aż tak długo. Polecam i życzę smacznego. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz