Biszkopt
-4 jajka
-1 szklanka mąki
-pół szklanki cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka octu
-1 łyżka oleju
Masa wafelkowa
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 10 sztuk
-400 g kremu czekoladowego
Krem
-1 l mleka
-200 g cukru
-40 g cukru wanilinowego
-2 żółtka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki mąki pszennej
-250 g masła
Dodatkowo
-2 galaretki brzoskwiniowe
-2 nektarynki
Sposób przygotowania: biszkopt: oddzielam białka od żółtek. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i octem. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodaję żółtka i delikatnie mieszam powoli dosypując mąkę. Na koniec dodaję olej i delikatnie mieszam. Wylewam masę na formę. Piekę około 25 minut w 160 stopniach. Masa wafelkowa: Pryncypałki kruszę, przekładam do miski. Dodaję krem czekoladowy. Dokładnie mieszam do połączenia się składników. Krem: w szklance mleka mieszam żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszankę ze szklanki dodaję do gotującego się mleka ciągle mieszając. Powstały budyń pozostawiam do wystudzenia. Masło ucieram stopniowo dodając wystudzony budyń. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody i pozostawiam do wystudzenia. Nektarynki myję i kroję w plasterki. Biszkopt kroję na 2 blaty. Na pierwszą część wykładam połowę masy wafelkowej, a następnie połowę kremu. Przykrywam drugim blatem ciasta i wykładam pozostałą masę wafelkową i krem. Układam nektarynki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce, ponieważ najlepiej smakuje schłodzone. Polecam szczególnie w letnie, upalne dni. Bardzo pyszne i słodkie małe co nieco gdy mamy ochotę na słodkoŚCI. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz