środa, 19 lipca 2017

Wmieście zakochanych

Wybraliśmy się w parę osób do miasta zakochanych Chełmna nad Wisłą. Tam przez pół dnia zwiedzaliśmy to piękne miasto na siedmiu górach. Zwiedzieliśmy wierzę widokową i wszystkie kościoły. Jest tam bardzo piękny rynek nie dawno wyremontowany. W parku gdy odpoczywaliśmy zjedliśmy słodycze od firmy Doktor Gerard bez których się nigdzie nie ruszam. Od wiedzieliśmy też moich znajomych którzy tam mieszkają. U nich też postanowiliśmy upiec tarte mocno czekoladową z pomarańczą z przepisu z strony Doktor Gerard. Polecam. Po południu wróciliśmy do domu. Składniki Spód: • 300 g Listków kakaowych dr Gerard • 50 g masła • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Krem: • 150 g gorzkiej czekolady • 40 g masła • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% • kieliszek rumu • skórka starta (drobno) z pomarańczy Kandyzowane pomarańcze: • 1 duża pomarańcza (sparzona i umyta) • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania Spód: Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z pokruszonymi ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić. Krem: Wszystkie składniki podgrzać w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki. Kandyzowane pomarańcze: Wodę i cukier podgrzać na głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucić pomarańczę pokrojoną w plastry i gotować ok. 40 min, pilnując, aby się nie przypaliły. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz