środa, 26 lipca 2017

Słodka niespodzianka.


Sobota zapowiadała się słoneczna, więc planowałem sobie, że wyjadę za miasto nad jezioro. lubię sobie czasem pojechać nad jezioro i poobserwować przyrodę, pooddychać świeżym powietrzem. Te spacery nad jeziorem bardzo dobrze wpływają na moje samopoczucie. Do plecaka zabieram wodę mineralną i na przekąskę jakieś słodycze Dr Gerarda. Najczęściej są to Pryncypałki lub  Wafelki o smaku orzechowym, którymi uzupełniam straconą energię. Gdy tak sobie planowałem ten wypad nad jezioro, zadzwonił  telefon i plany na sobotę trzeba było zmienić. Córka właśnie poprosiła abym w sobotę przypilnował jej córeczkę, gdyż ma pilne sprawy do załatwienia. Oczywiście chętnie się zgodziłem i zacząłem planować zajęcia na sobotę, ale takie by one zainteresowały wnuczkę.
Wpadłem na pomysł, że Jola chętnie będzie się bawiła w małą gosposię. Zajrzałem do internet na stronę Dr Gerarda, pod adres http://drgerard.eu/przepisy, gdzie znalazłem przepis na Karpatkę dla leniwych, którą oceniłem, że akurat będzie  wspaniałą zabawą dla Joli. Wszystykie potrzebne składniki akurat miałem w domu, a przepis wydrukował, by mieć pod ręką w kchni. Rano w sobotę Przygotowałem kerm, by ostygł  przed przyjściem Joli.
  Wybór mój okazał się trafny. Jola z wielkim zapałem i radością przygotowywała małe karpatki, które sama dekorowała truskawkami i czereśniami.  Pierwsze sztuki nie bardzo sobie radziła z wyciskaniem kremu, ale przy mojej pomocy wszystko się udało.
   Kiedy córka przyszła po Jolę, zrobiłem kawę, a wnuczka z wielką radością przyniosła piękne Karpatki, które sama przygotowała.
Myślę, że córce na długo zapadnie ta niespodzianka, którą sprawiła jej Jola.
Poniżej podaję przepis dla tych, którzy chcieliby też z dzieckiem przygotować takie małe karpatki.  Przepisy te można znaleźć na stronie Dr Gerarda pod adresem http://drgerard.eu/przepisy,

KARPATKA DLA LENIWYCH
SKŁADNIKI
Paczka herbatników z cukrem dr Gerard

Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 szklanka cukru
250 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Budyń ugotować wg przepisu, dodając szklankę cukru, następnie schłodzić. Ubić mikserem masło na „puch”, dodając po łyżce schłodzonego budyniu, cały czas ubijając. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego, nakładać kolejno na herbatniki, przykrywając drugim z wierzchu. Na koniec ozdobić truskawkami lub innymi świeżymi owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz