środa, 12 lipca 2017

Owocowy sernik na ciasteczkach Dr Gerarda.

Sernik, który można przygotować w krótkim czasie z dowolnymi owocami sezonowymi. Jednakże  z truskawkami smakuje i pachnie najlepiej. Sernik ten raczej nie jest kremowy, ale za to w miarę ciężki, a  owoce dodają mu aromatu i letniej lekkości. W trakcie pieczenia pachnie jak najlepsze ciasto truskawkowe pod słońcem.
Polecam, bo warto wypróbować!

                     Potrzebne składniki na spód:
      -170 g ciastek Dr Gerarda -wit'AM ciastka na dobry dzień
         -60 g roztopionego masła

    Sposób wykonania spodu.

Ciastka wit'AM -dokładnie pokruszyć blenderem/malakserem lub przy pomocy wałka .
 Wymieszać z roztopionym masłem, tak by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Następnie schłodzić przez 30 minut w lodówce.

            Poterzebne składniki na masę serową:

       -500 g twarogu półtłustego lub tłustego, który mielimy przynajmniej dwukrotnie
        -1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
           -2 jajka
           -3 łyżki soku z cytryny
        -2/3 szklanki cukru pudru
            -1 łyżka mąki ziemniaczanej
             -1 łyżka mąki pszennej
             -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
         -300 g truskawek

         Sposób przygotowania masy serowej.

     Użyte składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową /oprócz truskawek/ umieścić w misie miksera.  Skladniki te należy miksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, gdyż napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem i tak opadnie. Nie chcemy tego, ponieważ sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Otrzymaną masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, pokroić na połówki, a następnie poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Sernik należy piec w temperaturze 150ºC przez około 60 minut.
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Sernik należy wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, co zapobiega jego opadaniu.
 Wystudzony sernik należy jeszcze schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


    Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz