Ciasto
-1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-niepełna szklanka cukru
-5 jajek
-200 g masła
-odrobina soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa
-około 2 kg jabłek
-2 łyżki cukru
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżeczka cynamonu
Pianka
-5 białek
-odrobina soli
-niepełna szklanka cukru
-100 g wiórków kokosowych
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo
-czekoladki Pasja z kremem kokosowym od Dr Gerard
Sposób przygotowania: białka ubijam z odrobiną soli, dodaję porcjami cukier. Do ubitej piany dodaję żółtka, a następnie mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem (21/33 cm) i piekę w temperaturze 180 stopni 15 minut. Starte jabłka na tarce o grubych oczkach podsmażam z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem. Jeszcze gorące wykładam na gorące podpieczone ciasto, na jabłka układam czekoladki Pasja Dr Gerarda i piekę kolejne 15 minut w 180 stopniach. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier. Do ubitej piany wsypuję wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia i mieszam. Pianę wykładam na czekoladki i piekę jeszcze 15 minut w 160 stopniach. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne, a szarlotka z czekoladkami smakowała doskonale, więc polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz