czwartek, 20 lipca 2017

Idealny deser na letnie dni

Wczoraj przygotowałam idealny deser na letnie, upalne dni. Tarta z brzoskwiniami, herbatnikami morelowymi, masą jogurtową i galaretką to wyśmienite, orzeźwiające połączenie. Chcesz spróbować? Oto składniki: 

-30 dag mąki
-15 dag masła
-13 dag cukru
-1 jajko
-puszka brzoskwiń
-4 łyżeczki żelatyny
-20 dag sera z wiaderka
-50 dag jogurtu naturalnego
-sok z 1 cytryny
-skórka otarta z 1 cytryny
-pół torebki galaretki cytrynowej
-herbatniki o smaku morelowym od Dr Gerard
-margaryna do natłuszczenia formy
-mąka do oprószenia formy
-bita śmietana (według uznania)


Sposób przygotowania: mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pokrojone masło, większą część cukru, jajko i zagniatam ciasto. Formuję z niego kulę, zawijam w folię i wkładam na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto wałkuję. Formę do tarty (o średnicy 26 cm) smaruję margaryną i posypuję mąką. Spód i boki formy wylepiam ciastem. Przykrywam papierem i obciążam grochem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, usuwam papier i groch, odstawiam do całkowitego wystudzenia. Brzoskwinie odsączam z syropu. Żelatynę mieszam w małej ilości zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Ser z wiaderka ucieram z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuszczam, podgrzewając na małym ogniu. Delikatnie mieszam ją z masą jogurtową, na końcu dokładam pół puszki pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń i ostrożnie mieszam. Tężejący krem wykładam na spód tarty. Wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Resztę brzoskwiń kroję na ćwiartki. Na kremie dookoła układam na zmianę ćwiartki brzoskwini i herbatniki morelowe Dr Gerarda. Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku odstawiam do wystudzenia, a następnie tężejącą wylewam na brzoskwinie i herbatniki. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce. Przed podaniem dekoruję bitą śmietaną. Tarta z dodatkiem herbatników morelowych była pyszna, więc polecam ten przepis i słodycze Dr Gerarda i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz