czwartek, 27 lipca 2017

Niezastąpione przekąski w podróży

Poprzednią sobotę spędziłam z rodziną nad wodą. Podróż nie należała do najprzyjemniejszych, ponieważ były duże korki. Muszę przyznać, że dobrze zrobiliśmy kupując po drodze nasze ulubione słodycze Dr Gerarda, które okazały się doskonałą przekąską w czasie podróży, która bardzo się przedłużała, a bułeczki z owocami lata, serem i wafelkami, które przygotowałam dzień przed wyjazdem zostały na deser po tym jak już dojechaliśmy na miejsce. Były tak smaczne, że na jednej się nie skończy i sięgasz po kolejną. Wypróbujesz? Oto składniki:

Ciasto
-60 dag mąki pszennej
-15 dag mąki migdałowej
-300 ml ciepłego mleka
-1 opakowanie suszonych drożdży
-1 jajko
-3 żółtka
-100 g masła
-90 g cukru
-1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
-szczypta soli


Nadzienie
-25 dag serka twarogowego
-2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
-1 jajko
-1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
-10 dag czarnej porzeczki
-10 dag czerwonej porzeczki
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard
-czekolada deserowa 


Sposób przygotowania: ciasto: masło rozpuszczam. Mąkę pszenną mieszam z mąką migdałową w misce razem z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, dodaję jajko, żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ciasto, a gdy będzie odchodzić od dłoni wlewam masło i ponownie wyrabiam do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, następnie posypuję odrobiną mąki i wynoszę w cieple miejsce, żeby ciasto podwoiło objętość. Nadzienie: porzeczki myję, osuszam. Serek mieszam z budyniem, cukrem cytrynowym oraz jajkiem na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę oprószoną mąką i wałkuję na grubość około 1,5 cm. Następnie szklanką wycinam kółka i układam na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, w środku kółka robię wgłębienie i nakładam serek, który posypuję porzeczkami i połamanymi na kawałki wafelkami Dr Gerarda. Bułeczki odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce aby podrosły, następnie piekę 30 minut w temp 165 stopni. Wystudzone bułeczki polewam rozpuszczoną czekoladą. Pyszne, więc polecam i życzę słodkich wypieków! I pamiętajcie o niezastąpionych przekąskach w czasie podróży czyli o słodyczach Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz