Sezon
truskawkowy.
Jak
lato to truskawki choć powoli już się kończą więc trzeba je
smakować póki jeszcze są. Każdy z nas je uwielbia. Są tak
cudowne, że możemy je wykorzystywać w rozmaitej formie do tego
rodzaju deserów. Ja dzisiaj z racji tego, że przygotowuję
przyjęcie dla moich gości zrobię torcik truskawkowy. A jak
przyjęcia to polecam stronę dr Gerarda DESEROTEKA tam
znajdziemy rozmaite przepisy na każdą okazję.
Do
przygotowania tej słodkości będziemy potrzebowali:
9
jajek,
9 łyżek
mąki,
9 łyżek
cukru,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dag
płatków migdałowych,
2
opakowania kremu do tortów śmietankowych ( tak jest w przepisie )
możemy oczywiście smai taki krem przygotować z gotowym będzie o
wiele szybciej a też smacznie,
1 słoik
dżemu truskawkowego,
ss1
kilogram truskawek,
1
kieliszek wódki,
Przygotowanie.
Ja
jestem na wieżo po upieczeniu tego tortu. Wyszedł wysoki piękny
biszkopt. Ja piek swój podobny z mąki krupczatki też na 9 jajkach
ale ten p[rzepis si sprawdził więc polecam.
Białka
oddzielamy od żółtek i je ubijamy na sztywną pianę. W osobnej
misie ucieramy żółtka z cukrem, a następnie dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Oczywiście delikatnie
wszystkie składniki mieszamy. Do masy dodajemy pianę z białek i
bardzo delikatnie mieszamy łyżką do jej połączenia. Ciasto
dzielimy na trzy części i każdą pieczemy przez 15 minut.
Kremy
przygotowujemy. Płatki migdałów prażymy na patelni bardzo nie.
Pierwszy biszkopt po wystudzeniu nasączamy wódką wymieszaną z 1
łyżką wody. Smarujemy dżemem na to krem oraz truskawki.
Przykrywamy kolejnym krążkiem i tak po kolei wszystkie. Wierzch
tortu ozdabiamy prażonymi migdałami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz