piątek, 7 lipca 2017

Sezon truskawkowy.

Sezon truskawkowy.

Jak lato to truskawki choć powoli już się kończą więc trzeba je smakować póki jeszcze są. Każdy z nas je uwielbia. Są tak cudowne, że możemy je wykorzystywać w rozmaitej formie do tego rodzaju deserów. Ja dzisiaj z racji tego, że przygotowuję przyjęcie dla moich gości zrobię torcik truskawkowy. A jak przyjęcia to polecam stronę dr Gerarda DESEROTEKA tam znajdziemy rozmaite przepisy na każdą okazję.
Do przygotowania tej słodkości będziemy potrzebowali:
9 jajek,
9 łyżek mąki,
9 łyżek cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dag płatków migdałowych,
2 opakowania kremu do tortów śmietankowych ( tak jest w przepisie ) możemy oczywiście smai taki krem przygotować z gotowym będzie o wiele szybciej a też smacznie,
1 słoik dżemu truskawkowego,
ss1 kilogram truskawek,
1 kieliszek wódki,
Przygotowanie.
Ja jestem na wieżo po upieczeniu tego tortu. Wyszedł wysoki piękny biszkopt. Ja piek swój podobny z mąki krupczatki też na 9 jajkach ale ten p[rzepis si sprawdził więc polecam.
Białka oddzielamy od żółtek i je ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misie ucieramy żółtka z cukrem, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Oczywiście delikatnie wszystkie składniki mieszamy. Do masy dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką do jej połączenia. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą pieczemy przez 15 minut.
Kremy przygotowujemy. Płatki migdałów prażymy na patelni bardzo nie. Pierwszy biszkopt po wystudzeniu nasączamy wódką wymieszaną z 1 łyżką wody. Smarujemy dżemem na to krem oraz truskawki. Przykrywamy kolejnym krążkiem i tak po kolei wszystkie. Wierzch tortu ozdabiamy prażonymi migdałami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz