środa, 26 lipca 2017

Smaki lata.

Smaki lata.

W tym roku lato nas nie rozpieszcza pogodą. A co za tym idzie także owocami. Niestety jak co roku miałam na mojej działce ,wiśnie, czereśnie to w tym roku jedynie albo aż pozbierałam porzeczki czerwone oraz czarne. Królowe owoców tego sezonu. Wieczorem kiedy je oczyściłam z gałązek, liści to nie mogłam się powstrzymać aby nie upiec cudownej drożdżówki z tymi owocami. Muszę nie skromnie się przyznać, że wyrosła mi a smak kwaskowej porzeczki nadał jej cudownego smaku. Właśnie do kawki resztę zjedliśmy. A nawiązując do lata to na stronie dr Gerarda możemy znaleźć nie tylko przepisy w DESROTEKA ale również konkurs. Tu podaję stronę warto zagrać bo są fajne nagrody, bony nie będę zdradzać szczegółów warto spróbować drgerard.eu/konkurs.

Wracam do moich porzeczek do ich właściwości. Mają one sporo witaminy C więc póki są świeże warto codziennie cho garść ich zjadać. Ja zrobiłam kilka słoików soku oraz dżem. Potem na zimę jak znalazł. Szczególnie są polecane przy przeziębieniach. Muszę się podzielić ciekawostką, którą przeczytałam , że stosuje się ją jako okłady na ślady po ukąszeniu przez komary lub meszki. A soki pomagają leczyć migreny czy ogólne wyczerpanie organizmu. Także jedzmy naszą porzeczkę bo ma cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcza a w dodatku jest to rodzimy owoc i kupujemy go w przystępnej cenie. Warto nabierać sił przed nadchodzącą jesienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz