Rodzaje miodów.
Teraz
jest najlepszy czas na to aby się zaopatrzyć w rozmaite rodzaje
miodów bo właśnie teraz trwa sezon wybierania ich. Sama natura
daje nam słodki przysmak oraz samo zdrowie. Korzystajmy z nich
każdego dnia. Do kanapek napoi czy przepysznych ciastek dr
Gerarda herbatników czy zwierzaków maślanych dla dzieci polane
takie ciastka miodem na pewno z chęcią zjedzą. Miód akacjowy o
kolorze jasnym pomocny w leczeniu żoładka, dwunastnicy czy zaburzeń
układu pokarmowego. Ułatwia zasypianie często nasze babcie przed
snem nam podawały szklankę ciepłego mleka z miodem na lepszy sen.
Miód lipowy zawsze się go podaje z cytryną lub malinami czy
syropem z kwiatu bzu, który też ma działanie napotne na
przeziębienie w sezonie grypowym w moim domu go nigdy nie brakuje.
Jasno żółty kolor dość ostry smak oraz dość wyraźny aromat.
Pozyskiwany z naszej lipy, która możemy na każdej ulicy spotkać.
Ten rodzaj miodu uważa się za najlepszy przy przeziębieniach,
grypie. Działa antyseptycznie. Miód malinowy. Moim zdaniem rzadko
dostępny dwa razy udało mi się go dostać ale w przeciągu chwili
dosłownie znikał. Jedli go łyżami taki smaczny. Stosowany przy
przeziębieniach, stanach gorączkowych. Zawiera mnóstwo witamin,
mikroelementów. E na koniec kilka słów o miodzie z mniszka. W
ubiegłym roku sama robiłam go domowym sposobem. Pojechaliśmy na
poszukiwania mniszka tam gdzie nie ma dróg ani przemysłu.
Pozbieraliśmy kwiaty. Powstał płynny, słodki, ciemny miód.
Przepyszny polecam zrobić go samemu ale to już w przyszłym roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz