wtorek, 18 lipca 2017

Rodzaje miodów.

Rodzaje miodów.

Teraz jest najlepszy czas na to aby się zaopatrzyć w rozmaite rodzaje miodów bo właśnie teraz trwa sezon wybierania ich. Sama natura daje nam słodki przysmak oraz samo zdrowie. Korzystajmy z nich każdego dnia. Do kanapek napoi czy przepysznych ciastek dr Gerarda herbatników czy zwierzaków maślanych dla dzieci polane takie ciastka miodem na pewno z chęcią zjedzą. Miód akacjowy o kolorze jasnym pomocny w leczeniu żoładka, dwunastnicy czy zaburzeń układu pokarmowego. Ułatwia zasypianie często nasze babcie przed snem nam podawały szklankę ciepłego mleka z miodem na lepszy sen. Miód lipowy zawsze się go podaje z cytryną lub malinami czy syropem z kwiatu bzu, który też ma działanie napotne na przeziębienie w sezonie grypowym w moim domu go nigdy nie brakuje. Jasno żółty kolor dość ostry smak oraz dość wyraźny aromat. Pozyskiwany z naszej lipy, która możemy na każdej ulicy spotkać. Ten rodzaj miodu uważa się za najlepszy przy przeziębieniach, grypie. Działa antyseptycznie. Miód malinowy. Moim zdaniem rzadko dostępny dwa razy udało mi się go dostać ale w przeciągu chwili dosłownie znikał. Jedli go łyżami taki smaczny. Stosowany przy przeziębieniach, stanach gorączkowych. Zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów. E na koniec kilka słów o miodzie z mniszka. W ubiegłym roku sama robiłam go domowym sposobem. Pojechaliśmy na poszukiwania mniszka tam gdzie nie ma dróg ani przemysłu. Pozbieraliśmy kwiaty. Powstał płynny, słodki, ciemny miód. Przepyszny polecam zrobić go samemu ale to już w przyszłym roku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz