środa, 12 lipca 2017

Co warto wiedzieć o cukrze?

Ania i jej szesnastoletnia bratanica Marta uwielbiają razem chodzić na jagody. Cieszą się przy tym latem, piękną pogodą i przyrodą. Dzień spędzony w domu to dzień stracony, zatem jak tylko mogą i mają taką możliwość wybierają prace i czynności poza murami budynków. Marta lubi dokształcać się i pogłębiać wiedzę w dziedzinach związanych z gastronomią i dietetyką. Gdy ma czas przegląda różne strony internetowe i to także robi na świeżym powietrzu w ogrodowej altance. Ostatnio Ania kupiła brązowy cukier do słodzenia napojów. Przez to Marta zapragnęła zapoznać się jakie rodzaje cukru występują i jakimi charakteryzują się właściwościami. Odkryła, iż cukier biały, ten najczęściej stosowany w kuchni jest cukrem buraczanym, rafinowanym, to znaczy oczyszczonym. A ten który kupiła ciocia Ania jest to cukier brązowy, czyli taki który nie został poddanym rafinacji, przez to posiada brązowe zabarwienie oraz składniki odżywcze zawarte w roślinie z której powstał, na przykład trzciny lub buraka. Marta z uwagą prześledziła informacje o innych rodzajach cukru. O cukrze trzcinowym słyszała już co nieco i o syropie klonowym również. Nowością dla niej okazał się cukier palmowy oraz cukier brzozowy, o istnieniu których nie miała pojęcia. Postanowiła wypróbować w przyszłości wszystkich rodzajów cukru. Tymczasem ciocia Ania wybiera się jak zwykle na jagody. Marta zostawia swoją lekturę. Pakuje do koszyka wodę i coś słodkiego, bo od tego czytania naszła ją chęć na słodką przekąskę od Dr Gerarda. Nim wsiądą na rowery i pojadą do pobliskiego lasu Marta zachęci ciocię na chwilę relaksu przy ciasteczkach Mafijnymi Choco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz