Ania i jej szesnastoletnia
bratanica Marta uwielbiają razem chodzić na jagody. Cieszą się przy tym latem,
piękną pogodą i przyrodą. Dzień spędzony w domu to dzień stracony, zatem jak
tylko mogą i mają taką możliwość wybierają prace i czynności poza murami
budynków. Marta lubi dokształcać się i pogłębiać wiedzę w dziedzinach
związanych z gastronomią i dietetyką. Gdy ma czas przegląda różne strony
internetowe i to także robi na świeżym powietrzu w ogrodowej altance. Ostatnio
Ania kupiła brązowy cukier do słodzenia napojów. Przez to Marta zapragnęła
zapoznać się jakie rodzaje cukru występują i jakimi charakteryzują się właściwościami.
Odkryła, iż cukier biały, ten najczęściej stosowany w kuchni jest cukrem
buraczanym, rafinowanym, to znaczy oczyszczonym. A ten który kupiła ciocia Ania
jest to cukier brązowy, czyli taki który nie został poddanym rafinacji, przez
to posiada brązowe zabarwienie oraz składniki odżywcze zawarte w roślinie z
której powstał, na przykład trzciny lub buraka. Marta z uwagą prześledziła informacje
o innych rodzajach cukru. O cukrze trzcinowym słyszała już co nieco i o syropie
klonowym również. Nowością dla niej okazał się cukier palmowy oraz cukier
brzozowy, o istnieniu których nie miała pojęcia. Postanowiła wypróbować w
przyszłości wszystkich rodzajów cukru. Tymczasem ciocia Ania wybiera się jak
zwykle na jagody. Marta zostawia swoją lekturę. Pakuje do koszyka wodę i coś
słodkiego, bo od tego czytania naszła ją chęć na słodką przekąskę od Dr Gerarda.
Nim wsiądą na rowery i pojadą do pobliskiego lasu Marta zachęci ciocię na chwilę
relaksu przy ciasteczkach Mafijnymi Choco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz