Sernik
-700 g sera zmielonego
-80 g wiórek kokosowych
-1 szklanka cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-100 ml mleka
-3 jajka
Spód
-zwierzaki maślane od Dr Gerard 150 g
-masło 1 łyżka
Mus borówkowy
-2 szklanki borówek
-100 g cukru
-1 galaretka owoce leśne
Sposób przygotowania: sernik: do dużej miski wkładam ser, następnie cukier, wlewam mleko, dodaję jajka, miksuję, na koniec dodaję mąkę, wiórki kokosowe i mieszam. Spód: herbatniki kruszę bardzo drobno, dodaję masło i mieszam. Formę (okrągłą 23 cm) wykładam papierem do pieczenia, na dno wykładam pokruszone herbatnikowe zwierzaki z masłem i wyrównuję. Wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie na spód herbatnikowy wylewam masę serową i piekę 40 minut w 160 stopniach. Po tym czasie pozostawiam przez godzinę w wyłączonym piekarniku, wyjmuję. Sernik wkładam do lodówki na 3-4 godziny, żeby był zimny. Mus borówkowy: borówki gotuję z cukrem. Gdy będą już lekko rozgotowane dodaję galaretkę. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia. Wstawiam do lodówki na pół godziny, a następnie ubijam na puszystą masę. Mus wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Pyszne. Polecam i życzę smacznego! A do przygotowania przepisu wykorzystajcie zwierzaki maślane Dr Gerarda, ponieważ są wyśmienite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz