czwartek, 13 lipca 2017

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?

Ja osobiście uwielbiam ciasta, słodycze oraz ciasteczka wszelkiego rodzaju a szczególnie

dr Gerarda pryncypałki lub mafijne choco kto za nimi nie przepada. Kawę jedynie jedną płaską łyżeczkę słodzę. Muszę przyznać, że od jakiegoś czasu kupuję cukier trzcinowy lub syrop klonowy czy stewie lub po prostu miód ze sprawdzonej pasieki. Dzisiaj na rynku mamy wiele produktów w rozmaitych cenach czym one się różnią od siebie wiele osób się nad tym zastanawia. Programy telewizyjne czy kolorowa prasa rozpisuje się o tych zamiennikach. Warto się z tym zapoznać i dostosować do siebie, swego smaku. Może zacznę od syropu klonowego, znajdziemy go w każdym supermarkecie na półce ze zdrową żywnością. Jest mniej kaloryczny niż miód, produkuje się go z soku klonowego. Posiada on wiele witamin z grupy B, potas, cynk, magnez, wapń, biotynę, kwas foliowy. Działa bakteriobójczo czy przeciwzapalnie. Jednak należy go spożywać sporadycznie jako dodatek do gofrów, naleśników, lodów czy innych deserów. U mnie mój syn go uwielbia. Cukier trzcinowy otrzymujemy z trzciny cukrowej. Jest on koloru brązowego , złotego. Jest najbardziej popularnym cukrem po cukrze kryształ biały. Tak podaje encyklopedia. W wielu z nas uważa, że on jest zdrowszy. Poczytałam trochę o nim i większości pisano, że on się nie różni od cukru białego. Po za tym, że pozyskuje się go z dwóch różnych roślin oraz proces produkcji jest inny. Warto samemu się otym przekonać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz