Czym
zastąpić cukier?
Ja osobiście
uwielbiam ciasta, słodycze oraz ciasteczka wszelkiego rodzaju a
szczególnie
dr Gerarda
pryncypałki lub mafijne choco kto za nimi nie przepada. Kawę
jedynie jedną płaską łyżeczkę słodzę. Muszę przyznać, że
od jakiegoś czasu kupuję cukier trzcinowy lub syrop klonowy czy
stewie lub po prostu miód ze sprawdzonej pasieki. Dzisiaj na rynku
mamy wiele produktów w rozmaitych cenach czym one się różnią od
siebie wiele osób się nad tym zastanawia. Programy telewizyjne czy
kolorowa prasa rozpisuje się o tych zamiennikach. Warto się z tym
zapoznać i dostosować do siebie, swego smaku. Może zacznę od
syropu klonowego, znajdziemy go w każdym supermarkecie na półce ze
zdrową żywnością. Jest mniej kaloryczny niż miód, produkuje się
go z soku klonowego. Posiada on wiele witamin z grupy B, potas,
cynk, magnez, wapń, biotynę, kwas foliowy. Działa bakteriobójczo
czy przeciwzapalnie. Jednak należy go spożywać sporadycznie jako
dodatek do gofrów, naleśników, lodów czy innych deserów. U mnie
mój syn go uwielbia. Cukier trzcinowy otrzymujemy z trzciny
cukrowej. Jest on koloru brązowego , złotego. Jest najbardziej
popularnym cukrem po cukrze kryształ biały. Tak podaje
encyklopedia. W wielu z nas uważa, że on jest zdrowszy. Poczytałam
trochę o nim i większości pisano, że on się nie różni od cukru
białego. Po za tym, że pozyskuje się go z dwóch różnych roślin
oraz proces produkcji jest inny. Warto samemu się otym przekonać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz