środa, 12 lipca 2017

Niespodziewana wizyta

Dziś PRZYSZLI nie spodziewani goście. Są to moi bardzo dobrzy znajomi. Byłem bardzo zaskoczony gdyż się nie widzieliśmy parę lat. Oczywiście się bardzo ucieszyłem z ich wizyty. Cóż TRZEBA BYŁO COŚ KUPIĆ DO TAK ZWANEJ KAWY. Kupiłem więc czekoladki pasja od firmy Doktor GERARD. Do tego UPIEKLIŚMY PRZEKŁADANIEC CZEKOLADOWY Z MASŁA orzechowego. Po TAKIM DŁUGIM NIE WIDZENIU SIĘ BARDZO dobrze SIĘ BAWILIŚMY Składniki • 1 opakowanie Precelków w czekoladzie dr Gerard • 30 g czekolady gorzkiej • 40 g czekolady mlecznej • 50 g masła Krem: • 200 g masła orzechowego • spora szczypta soli • 250 g serka Mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki • 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: • 100 g czekolady mlecznej • 100 g czekolady gorzkiej • 250 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ciasteczka dobrze pokruszyć. Połączyć rozdrobnione ciastka z masłem i czekoladą, następnie wyłożyć do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Dobrze docisnąć i schłodzić. Krem: Śmietankę ubić na sztywną pianę. Serek Mascarpone lekko ubić na „puch”, dodawać stopniowo do ubitej śmietanki – ciągle mieszając, następnie dodawać kolejno sól, cukier i masło orzechowe. Krem czekoladowy: Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dobrze schłodzić i ubijać jak zwykłą słodką śmietankę. Na przygotowany precelkowy spód wyłożyć krem orzechowy, następnie czekoladowy. Całość ozdobić precelkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz