Spód
-ciastka zbożowe Wit'am od Dr Gerard około 260 g
-50 g masła
Pianka brzoskwiniowa
-400 g brzoskwiń
-500 ml śmietany kremówki
-100 g cukru pudru
-1,5 łyżeczki żelatyny
Mus brzoskwiniowy
-650 g brzoskwiń
-1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo
-bita śmietana
Sposób przygotowania: spód: formę (26/18 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciastka zbożowe Wit'am kruszę bardzo drobno. Masło rozpuszczam, dodaję do ciastek i mieszam do momentu uzyskania jednolitej masy, a następnie przekładam ją do formy, dokładnie dociskam i wyrównuję. Gotowy spód wstawiam do lodówki. Pianka: brzoskwinie obieram ze skórki i usuwam pestki. Kroję na małe kawałki i blenduję na gładką, jednolitą masę. Żelatynę umieszczam w odrobinie zimnej wody i odstawiam, aby napęczniała. Następnie podgrzewam i mieszam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiam do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier, następnie stopniowo mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszam powoli najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładam na schłodzony spód i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Mus: brzoskwinie obieram ze skórki i usuwam pestki. Kroję na mniejsze kawałki i blenduję na gładką, jednolitą masę. Podgrzewam do momentu wrzenia, zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiam do schłodzenia. Zimny mus wykładam na piankę brzoskwiniową i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto dekoruję bitą śmietaną. Deser bardzo wszystkim smakował, więc polecam i życzę smacznego! A do przygotowania wykorzystajcie najlepsze moim zdaniem słodycze od Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz