czwartek, 20 lipca 2017

Nie ma jak tarta z owocami.

Nie ma jak tarta z owocami.

Na letnie upały najlepsze są ciasta szybkie i lekkie. Przeglądając przepisy kulinarne weszłam na stronę słodycze dr Gerarda do DESEROTEKI znalazłam tam szybki pomysł na Shake waniliowy z ciastkami Mafijnymi doskonały do mojej tarty, którą chcę Wam dzisiaj zaproponować. Tarta jest bardzo wdzięcznym, szybkim dobrym ciastem czy to na słodko do rozmaitych owoców czy to do mięs czy warzyw. Pod każdą postacią ją lubię jeść i robić. Do przygotowania mojej tarty potrzebujemy:
dwie szklanki mąki,
jedna łyżka mąki ziemniaczanej,
dwie łyżki cukru,
dwie łyżki kwaśnej śmietany,
dwa jajka,
jedno żółtko,
pitnaście deko masła
Nadzienie w zależności jakie mamy owoce ja ostatnio robiłam z jagodą oraz truskawkami. A dzisiaj, że mam truskawki to robię z nimi do tego dwie paczki cukru waniliowego,opakowanie serka mascarpone, płatki migdałowe,
ze wszystkich składników przeznaczonych do ciasta szybko je razem łączymy i wykładamy przygotowane do formy od tarty. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Pieczemy przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo wciąż mieszając serek mascarpone. Ubijamy białka, dodajemy je do masy serowej. Po upieczeniu i wystudzeniu tarty nakładamy na nią masę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki oraz płatki migdałowe. Pozostało włożyć ciasto do lodówki i poczekać aż się schłodzi. A potem delektować się smakiem tarty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz