Nie
ma jak tarta z owocami.
Na
letnie upały najlepsze są ciasta szybkie i lekkie. Przeglądając
przepisy kulinarne weszłam na stronę słodycze dr Gerarda do
DESEROTEKI znalazłam tam szybki pomysł na Shake waniliowy z
ciastkami Mafijnymi doskonały do mojej tarty, którą chcę Wam
dzisiaj zaproponować. Tarta jest bardzo wdzięcznym, szybkim dobrym
ciastem czy to na słodko do rozmaitych owoców czy to do mięs czy
warzyw. Pod każdą postacią ją lubię jeść i robić. Do
przygotowania mojej tarty potrzebujemy:
dwie
szklanki mąki,
jedna
łyżka mąki ziemniaczanej,
dwie
łyżki cukru,
dwie
łyżki kwaśnej śmietany,
dwa
jajka,
jedno
żółtko,
pitnaście
deko masła
Nadzienie
w zależności jakie mamy owoce ja ostatnio robiłam z jagodą oraz
truskawkami. A dzisiaj, że mam truskawki to robię z nimi do tego
dwie paczki cukru waniliowego,opakowanie serka mascarpone, płatki
migdałowe,
ze
wszystkich składników przeznaczonych do ciasta szybko je razem
łączymy i wykładamy przygotowane do formy od tarty. Nakłuwamy je
widelcem i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Pieczemy przez
dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni.
Żółtka
ucieramy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo wciąż
mieszając serek mascarpone. Ubijamy białka, dodajemy je do masy
serowej. Po upieczeniu i wystudzeniu tarty nakładamy na nią masę.
Na wierzch układamy pokrojone truskawki oraz płatki migdałowe.
Pozostało włożyć ciasto do lodówki i poczekać aż się
schłodzi. A potem delektować się smakiem tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz