poniedziałek, 17 lipca 2017

Słodko- kwaśne

Przygotowałam ciasto, w którym połączyłam słodko- kwaśne składniki. Takie połączenie bardzo smakowało mojej rodzince. Idealne ciasto do popołudniowej kawki. Wypróbuj. Oto składniki: 

Kruche ciasto
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-4 żółtka
-kostka margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa
-800 g serka homogenizowanego waniliowego
-3 łyżeczki żelatyny
-pół szklanki wrzącej wody


Masa porzeczkowa
-1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
-1 galaretka owoce leśne
-1 szklanka wrzącej wody


Dodatkowo
-ciasteczka Maltikeks od Dr Gerard
-2 galaretki wiśniowe
-szklanka porzeczek
-czekolada mleczna 100 g
-2 łyżki mleka


Sposób przygotowania: ciasto: do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaję margarynę, żółtka i całość zagniatam. Ciasto schładzam w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie wykładam blaszkę ciastem i piekę w 180 stopniach do zarumienienia. Wyjmuję i odstawiam do wystudzenia. Masa porzeczkowa: galaretkę rozpuszczam w szklance wody. Gdy lekko przestygnie dodaję ją do dżemu i gdy zacznie tężeć wykładam ją na kruche ciasto i posypuję równomiernie ciasteczkami Maltikeks Dr Gerarda. Masa serowa: rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę dodaję do serka homogenizowanego i masę wylewam na ciasteczka. Odkładam do lodówki żeby masa stężała. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem i polewam masę serową. A wierzch dekoruję porzeczkami. Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 1 litrze wrzącej wody i tężejącą wylewam na ciasto. Ciasto przechowuję w lodówce. Bardzo pyszne z warstwą moich ulubionych słodyczy od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz