Sposoby
przechowywania słodyczy i ciastek.
To jest
odwieczny problem jak przechowywać przepyszne słodkości. Ja z
moich lat dziecinnych pamiętam, że kiedy odwiedzałam moją już
sędziwą ciocię to u niej były zawsze kruche ciastka przechowywane
w szklanym ozdobnym słoiku, specjalnie przeznaczonym do tych
ciastek. Kiedy ledwo przekraczało się próg domu już woda w
imbryczku grzała się na owocową herbatę i ciocia mówiła sięgnij
słoiczek. Każde dziecko uwielbiało herbatki u cioci. A dzisiaj u
mnie ledwo kupię ciastka kruche, herbatniki lub pierniki czy inne
szczególnie firmy dr Gerard, chowam je do szafki w
opakowaniach producenta nie wyciągam z nich ich to znikają w kilka
chwil. Nie muszę się martwić, że się zestarzeją.
Wracając
do tematu mamy lato więc ciepłe, wysokie temperatury. Kupując
produkty czekoladowe czy to czekoladę, ciastka czy cukierki,
martwimy się jak je przechować aby nie straciły swoich walorów
smakowych. Przeczytałam ciekawą informację na temat przechowywania
tych słodyczy w lodówce, że to mit. Kiedy będziemy wkładać
czekoladę do lodówki to kiedy się skrystalizuje , po wyschnięciu
utworzy się na niej szary nalot. Nie raz nam się zdarzy kupić z
takim nalotem cukierki to znaczy, że były źle przechowywane.
Czekoladę jej produkty trzymamy w chłodnym miejscu lecz nie zimnym.
Wtedy nie stracą smaku. A kruche ciastka przechowujemy w suchym,
szczelnie zamkniętym pudełku, puszcze, opakowaniu plastikowym.
Wtedy zachowają swoją kruchość oraz świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz