wtorek, 18 lipca 2017

Zamienniki cukru część druga.

Zamienniki cukru część druga.

W ostatnim poście pisałam o cukrze trzcinowym oraz syropie klonowym a dzisiaj kolejny zamiennik mój ulubiony czyli miód, dodawany do pierników i nie tylko do rozmaitych potraw, herbat. Na przykład dr Gerarda owocowe pierniczki są pełne aromatu korzennych przypraw i mają niesamowitą kruchość rozpływającą się w ustach zresztą wiele słodyczy dr Gerarda lubimy Mafijne choco, Pryncypałki niezmienne od lat.

Teraz miody . Mamy mnóstwo ich odmian. Najlepiej kupować je bezpośrednio od pszczelarza są wtedy pewne, zdrowe. Mój syn miał okazje pojechać ze swoim wujem i na własne oczy zobaczyć jak powstaje w ulu taki miód jak się go potem wybiera choć został kilkakrotnie przez nie użądlony to zapamięta tę przygodę do końca życia. Jest to ciężka praca wymagająca dbania o nasze pszczoły bez nich nie będzie wielu gatunków roślin, owoców. Przejdźmy do konkretów. Moim ulubionym miodem jest malinowy lub spadziowy ale także lipowy ze względu na swe właściwości. Dla dzieci najlepiej kupować akacjowy. Właściwości miodu zależą od tego gdzie był pszczoły pozyskiwały nektar, pyłek z jakich roślin. Miód wielokwiatowy z wielu roślin kwitnących na polach w lesie. My na naszej działce także posadziliśmy roślinkę z której wytwarzany jest miód nazywa się felicja. Ten rodzaj miodu ma łagodny smak, jasny kolor. Jest dla osób chorujących na serce, dzieci go lubią w czasie grypy dla każdego. Miód odżywia nasz cały organizm więc warto go spożywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz