piątek, 21 lipca 2017

pyszne

Na portalu gotuj.pl znalazłem jak można przechowywać ciasto.Jeżeli nie wiesz to warto o tym poczytać.A ja polecam Słodycze z firmy Dr. Gerard,których nie trzeba mrozić ani długo przechowywać,a dlaczego?Odpowiedź jest prosta bo są pyszne.
"Często wykonanego ciasta jest zbyt dużo by zjeść go w ciągu jednego dnia. Na szczęście w zależności od rodzaju wypieku można je odpowiednio przechowywać lub mrozić. Metody przechowywania różnią się jednak w zależności od rodzaju ciasta.Najbardziej trwałym rodzajem ciasta jest piernik.  Taki prawdziwy przyrządzany na miodzie można przechowywać nawet 2-3 miesiące! Wystarczy umieścić go w szczelnym pojemniku w chłodnym pomieszczeniu.
Ciasto kruche i półkruche można przechowywać do kilku tygodni najlepiej w blaszanych pojemnikach. Pamiętajmy, że jeśli na cieście (ciastkach) mamy nałożone dodatki (np. bitą śmietanę, owoce, galaretki, kremy) wypieku nie możemy przechowywać tak długo.
Zbyt dużą porcję sernika najlepiej zamrozić. Przed zamrożeniem warto go dokładnie owinąć folią spożywczą. W zamrażalce przechowujmy go do 2 miesięcy.
Ciasta ucierane najlepiej przechowywać w foli aluminiowej w chłodzie. Warto też pamiętać by po upieczeniu wyłożyć je z blachy- w innym wypadku wypiek może nasiąknąć metalicznym posmakiem blaszki.
Bezy są dość specyficznym wypiekiem- łatwo chłoną wilgoć i zapachy, dlatego muszą być dobrze wypieczone (suche w środku) by można je było dłużej przechowywać. Warto je trzymać w szczelnych zamykanych pojemnikach.
Ciasto drożdżowe warto po upieczeniu zawinąć w folię spożywczą- dzięki czemu zachowa na dłużej świeżość. Jeśli chcemy je zamrozić najlepiej wykonać to zaraz po upieczeniu i ostygnięciu wypieku. Pamiętajmy by przed mrożeniem zawinąć je szczelnie w folię. Rozmrażamy je w piekarniku- dzięki temu będzie smakować jak świeże, serwowane prosto z pieca. Jednak po rozmrożeniu koniecznie trzeba je już szybko zjeść!
Biszkopty są trudne w przechowaniu- początkowo wilgotne po dłuższym czasie stają się twarde i suche. W blaszanym pudełku mogą być przechowywane do 5 dni. Niestety z dodatkiem kremów, różnorodnych mas budyniowych ciasto nie utrzyma się za długo- w takiej formie najlepiej przechowywać wypiek w lodówce. Ciasto można również zamrozić pamiętając o szczelnym zawinięciu biszkoptu w folie (można też wykorzystać zamykane torebki foliowe, lub szczelne pojemniki)"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz