środa, 6 maja 2020

Odpoczynek u rodziców cz.2


Odpoczynek u rodziców wpłynął na mnie pozytywnie. W miarę możliwości pomagałam mamie w gospodarce. Plewiłam truskawki, sadziłam seler, pory, kapustę i inne potrzebne warzywa. Natomiast mama na podwórku pilnowała maluchy. Dzieci z pobliskiego domu chciały przyjść do nas, lecz sąsiadka nie pozwoliła. Wcale się jej nie dziwię. Lepiej być ostrożniejszym, niż później narzekać. Ja też z sąsiadką porozmawiałam przez płot. Nigdy nie myślałam, że dożyjemy takich trudnych chwil. Człowiek ze strachem idzie do pracy, na zakupy. Nawet przyjazd do rodziców jest ryzykownym posunięciem. Po tej pandemii, prawdopodobnie ludziom pozostanie obawa przed zarażeniem. Jednak trzeba w miarę możliwości wchodzić w rytm dawnego życia. Na deser postanowiłam zrobić niespodziankę i upiekłam ciasto. Było bardzo smaczne więc podaje przepis.
składniki na biszkopt :
¾ szk. mąki pszennej, 1/2 szk. mąki ziemniaczanej , 3/4 szk, cukru, 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubijając stopniowo dodając żółtka i cukier. Obie mąki z proszkiem połączyć. Delikatnie wsypać do masy jajecznej i łyżką wymieszać. Wlać do wcześniej przygotowanej blaszki. piec około 35 minut. Wystudzony przekroić na dwa blaty.
Masa;
1/2 kg sera z wiaderka, śnieżka, 3/4 szk. mleka, galaretkę cytrynową i łyżkę żelatyny rozpuścić w 1 szk. gorącej wody. Dodatkowo biszkopty Pasja wiśniowa produkcji Dr. Gerarda. Do mleka wsypać śnieżkę i ubić. Potem wlać tężejącą galaretkę. Na koniec wsypać ser i jeszcze trochę miksować. Na blat biszkoptu wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć biszkopty wiśniowe. Dać resztę masy i przykryć drugim biszkoptem. Włożyć na godzinę do lodówki.  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz