środa, 18 stycznia 2017

Jak zrobić draże.


Lubricate smack mlecznych draży? Jeżeli tak to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was.  Masa, z której formuje się cukierki bardzo ładnie współpracuje :) Można ją wyciskać szprycą, można nakładać do małych, silikonowych foremek – wszystko zależy od Waszej pomysłowości. Jest jednak jeden warunek trzeba to robić bardzo sprawnie i ostrożnie bo masę formuje się na gorąco.

 

 

 

DRAŻE  MLECZNE

 

 

 

1/2 szklanki wody

 

125 g masła

 

250 g cukru

 

300 g mleka w proszku

 

 

 

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.

 

Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego wyciskamy małe guziczki. Najlepiej robić to w rękawicach kuchennych bo masa jest naprawdę gorąca i trudno utrzymać ją w rękach.

 

Masę możecie wyciskać na papier do pieczenia, na matę silikonową albo na deskę do krojenia. Możecie też masę nałożyć do małych silikonowych foremek (np. takich na kostki lodu). Masę odstawiamy do stężenia. Guziczki będą gotowe szybciej, masę w foremkach trzeba odstawić do stężenia na całą noc.

 

Draże można przechowywać w puszce lub słoiku przez kilka dni.

 

Jeżeli  nie macie czasu na długie siedzenie w kuchni polecam draże czekoladowe firmy DR GERARD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz