Lubricate smack mlecznych draży? Jeżeli
tak to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was.
Masa, z której formuje się cukierki bardzo ładnie współpracuje :) Można
ją wyciskać szprycą, można nakładać do małych, silikonowych foremek – wszystko
zależy od Waszej pomysłowości. Jest jednak jeden warunek trzeba to robić bardzo
sprawnie i ostrożnie bo masę formuje się na gorąco.
DRAŻE
MLECZNE
1/2 szklanki wody
125 g masła
250 g cukru
300 g mleka w proszku
Wodę, masło i cukier umieszczamy w
rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.
Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie
mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy
do rękawa cukierniczego wyciskamy małe guziczki. Najlepiej robić to w
rękawicach kuchennych bo masa jest naprawdę gorąca i trudno utrzymać ją w
rękach.
Masę możecie wyciskać na papier do
pieczenia, na matę silikonową albo na deskę do krojenia. Możecie też masę
nałożyć do małych silikonowych foremek (np. takich na kostki lodu). Masę
odstawiamy do stężenia. Guziczki będą gotowe szybciej, masę w foremkach trzeba
odstawić do stężenia na całą noc.
Draże można przechowywać w puszce lub
słoiku przez kilka dni.
Jeżeli
nie macie czasu na długie siedzenie w kuchni polecam draże czekoladowe
firmy DR GERARD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz