wtorek, 31 stycznia 2017

Ciastka z melasą

Składniki na około 30 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 170 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1/3 szklanki cukru granulowanego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki melasy
Dodatkowo:
  • cukier granulowany, do obtoczenia
W misie miksera wymieszać mąkę, sodę, cynamon, imbir, kardamon i sól. 
W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajko, dodać roztopione masło, cukier, melasę, wymieszać. Przelać do suchych składników, zmiksować do połączenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej masy.
Z masy formować kule wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze (jeśli ciasto będzie zbyt miękkie lub klejące wystarczy je przez chwilę schłodzić). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać.  Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą miękkie w środku. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku  do 1 miesiąca.
Smacznego :-).


     A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz