- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 3/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 170 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 1/3 szklanki cukru granulowanego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki melasy
- cukier granulowany, do obtoczenia
W misie miksera wymieszać mąkę, sodę, cynamon, imbir, kardamon i sól.
W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajko,
dodać roztopione masło, cukier, melasę, wymieszać. Przelać do suchych
składników, zmiksować do połączenia się wszystkich składników i
otrzymania gładkiej masy.
Z masy formować kule wielkości niedużego
orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze (jeśli ciasto będzie zbyt miękkie
lub klejące wystarczy je przez chwilę schłodzić). Układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 8 -
10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko
popękać. Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą miękkie w środku.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do 1 miesiąca.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz