środa, 18 stycznia 2017

Słodka lekcja historii

Już niebawem rozpoczną się ferie zimowe – cieszą się dziewczyny Marta i Ola. Wracają dziarsko ze szkoły do domu przedzierając się przez zaspy. W ciągu dnia śniegu jeszcze dopadało. Zmęczone ale szczęśliwe idą znanym ale przykrytym grubą warstwą śniegu szlakiem. Jeszcze tylko cztery dni nauki i laba. Będzie można solidnie odpocząć i nabrać sił na semestr wiosenny. W tym tygodniu dziewczęta celebrują zbliżające się ferie. Zawsze po lekcjach idą do ulubionego sklepu, w którym jest bardzo szeroki wybór słodyczy i kupują coś ekstra na popołudnie. Dziś dziewczyny zaopatrzyły się w Zwierzaki maślane i Pierniczki owocowe Dr Gerarda. Przy okazji zakupów usłyszały parę ciekawostek z historii cukiernictwa. Ich koleżanka, którą przypadkowo spotkały w sklepie interesuje się właśnie tą tematyką. Podobno w przyszłości chce zostać zawodowym cukiernikiem i wybiera się do szkoły w kierunku zgodnym z zainteresowaniami. W zamian za poczęstunek podzieliła się z Martą i Olą wiedzą na temat powstania pierwszych pierniczków. Podobno miało to miejsce w wieku XIII. Dzięki odkryciom geograficznym zaczęto sprowadzać przyprawy, które być może były inspiracją do powstania pierniczkowego przepisu. Ola i Marta jak dotąd nie zastanawiały się nad pochodzeniem cynamonu, pieprzu, goździków, czy imbiru, które są powszechnie znane i wszechstronnie używane w kuchni. Nie zastanawiały się tym bardziej nad historią pierników lub innych ciast i ciasteczek. Można powiedzieć, że koleżanka przypadkowo zaszczepiła dziewczynom głód wiedzy w słodkim temacie. Ola i Marta biegną do domu by czym prędzej poszperać w Internecie i dowiedzieć się jak najwięcej o lubianych przez nie słodyczach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz