piątek, 27 stycznia 2017

„Postępy w dziedzinie wypieków.”


Odkąd ludzie zaczęli piec ciastka i ciasta, postęp w tej dziedzinie wraz z upływającym czasem przynosił najmniej oczekiwane efekty ludzkiej fantazji oraz weny twórczej, które stawały się bodźcem do  doskonalenia wyrobów cukierniczych.

Badania archeologiczne i historyczne donoszą, iż „W epoce neolitu z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu.”

Jakby nie wybiegać za daleko, to do dzisiaj są ludzie, którzy niekoniecznie z sentymentu dla praprzodków, ale jednak pieką placki na płycie pieca kuchennego.

Wraz z poczuciem nudy w smaku wypiekanych wyrobów „zaczęto do ciasta na pieczywo dodawać miód i tak powstało pierwsze pieczywo cukiernicze.”

Kolejne stulecia wnosiły do branży cukierniczej mnóstwo nowości jak i w wyrobach, tak i technologii wytwarzania i wreszcie „w XIII wieku zaczęto produkować pierniki, dzięki wykorzystaniu przypraw takich jak pieprz, cynamon, imbir i goździki sprowadzanych dzięki odkryciom geograficznym.”

W teraźniejszych czasach postęp technologiczny w dziedzinie cukiernictwa, można by pokusić się o stwierdzenie, iż wyprzedził sam siebie. Choćby firma Dr Gerard wprowadza na rynek konsumencki co rusz to nowe wyroby o niespotykanych: smaku, wyglądzie, kształcie, a  do tego jeszcze dochodzą „bajeranckie” opakowania, przyciągające wzrok, gdyż reklama jest dźwignią handlu. Każda firma stara się wypromować swój produkt, jak choćby Dr Gerard w swojej ofercie posiada przepyszny PRYNCYTORCIK – „Okrągły Pryncytorcik w idealny sposób łączy w sobie kruchość wafelka, słodycz nadzienia i wyrazisty smak czekoladowej polewy”, pobudza kubki smakowe i przywołuje wszystkie smaki dzieciństwa!

Interesujące informacje na stronce: http://drgerard.eu/produkty/pryncypalki.

Wiedzę, z której skorzystałem powyżej oraz informacje dla żądnych wiedzy znajdziecie pod adresem: http://www.baltowskiewypieki.pl/szczypta-historii.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz