- 250 g masła
- 125 g golden syrupu (np. domowego, można zastąpić miodem)
- 250 g cukru muscovado
- 50 g posiekanych migdałów lub migdałów w płatkach
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki goździków
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 500 g mąki pszennej
Wszystkie przyprawy powinny być zmielone, mąka przesiana.
W garnuszku umieścić masło, golden syrup i
cukier muscovado. Podgrzać do roztopienia masła i rozpuszczenia się
cukru, mieszając. Ściągnąć z palnika, przestudzić.
W misie miksera umieścić przestudzoną
mieszankę, dodać do niej resztę składników z przepisu, pod koniec
dodając przesianą mąkę. Zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto wyjąć z misy miksera, lekko
schłodzić w lodówce. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować
wałek, około 3 - 4 cm grubości, owinąć folią spożywczą, schłodzić w
lodówce przez 2 dni (do miesiąca).
Po schłodzeniu wałek ciasta odwinąć z
folii i pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Układać je na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez 5 - 6 minut, uważając, ponieważ łatwo o przypalenie. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętej puszce.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz