wtorek, 31 stycznia 2017

Brunkager - duńskie ciastka świąteczne

Składniki na około 150 ciastek:
  • 250 g masła
  • 125 g golden syrupu (np. domowego, można zastąpić miodem)
  • 250 g cukru muscovado
  • 50 g posiekanych migdałów lub migdałów w płatkach
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 500 g mąki pszennej
Wszystkie przyprawy powinny być zmielone, mąka przesiana.
W garnuszku umieścić masło, golden syrup i cukier muscovado. Podgrzać do roztopienia masła i rozpuszczenia się cukru, mieszając. Ściągnąć z palnika, przestudzić.
W misie miksera umieścić przestudzoną mieszankę, dodać do niej resztę składników z przepisu, pod koniec dodając przesianą mąkę. Zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto wyjąć z misy miksera, lekko schłodzić w lodówce. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek, około 3 - 4 cm grubości, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 2 dni (do miesiąca).
Po schłodzeniu wałek ciasta odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez 5 - 6 minut, uważając, ponieważ łatwo o przypalenie. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętej puszce.
Smacznego :-).


     A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz