Na niedzielę przygotowałam ciasto, na które przepis miałam od znajomej. Po niewielkich zmianach jakich dokonałam w rezultacie wyszło przepyszne ciasto makowo-wiśniowe z kremem i ciastkami Dr Gerarda. Najmłodsi członkowie rodziny byli najbardziej zachwyceni, gdyż na ciastkach znajdowały się czekoladowe wizerunki ich ulubionych postaci bajkowych. Warto wypróbować, a szczególnie gdy w domu są dzieci, a wyraz ich twarzy po otrzymaniu ciasta bezcenny. Polecam na każdą okazję, nie tylko w czasie zimy i trwającego karnawału. A oto niezbędne składniki:
Ciasto wiśniowe
-4 białka
-niepełna szklanka mąki (odłożyć 3 łyżki)
-1/3 szklanki cukru
-1/3 szklanki oleju
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-słoiczek drylowanych wiśni
Ciasto makowe
-5 białek
-szczypta soli
-pół szklanki cukru
-50 g migdałów
-50 g kokosu
-75 g maku
-2 żółtka
Krem
-400 ml mleka
-sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
-200 g cukru
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-4 żółtka
-1 kostka masła
Ciasto wiśniowe
-4 białka
-niepełna szklanka mąki (odłożyć 3 łyżki)
-1/3 szklanki cukru
-1/3 szklanki oleju
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-słoiczek drylowanych wiśni
Ciasto makowe
-5 białek
-szczypta soli
-pół szklanki cukru
-50 g migdałów
-50 g kokosu
-75 g maku
-2 żółtka
Krem
-400 ml mleka
-sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
-200 g cukru
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-4 żółtka
-1 kostka masła
Dodatkowo
-ciastka SCOOBY DOO DOOBEES od Dr Gerard
Sposób przygotowania: ciasto wiśniowe: wiśnie odsączam z nadmiaru soku. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukry, a następnie olej. Na końcu dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. W odłożonej mące obtaczam odsączone wiśnie i łączę z masą. Przelewam na formę (24/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Ciasto makowe: białka ubijam ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mak łączę z kokosem oraz mielonymi migdałami. Powoli dodaję do piany i mieszam do połączenia się składników. Ciasto wlewam do foremki wyłożonej papierem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Krem: mleko łączę z sokiem pomarańczowym. Odlewam szklankę, w której rozpuszczam mąki oraz żółtka. Wlewam na pozostałe gotujące się mleko z sokiem i energicznie mieszam. Ściągam z ognia i dodaję posiekane masło. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Dzielę na dwie części. Przełożenie: na ciasto wiśniowe wykładam połowę kremu, nakładam ciasto makowe i wykładam pozostały krem, a na kremie układam ciastka SCOOBY DOO DOOBEES Dr Gerarda. Życzę smacznego! A do przygotowania koniecznie wykorzystajcie wyjątkowe ciastka z wizerunkiem bohaterów najbardziej popularnej kreskówki na świecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz