Tarta w zdrowszej wersji
Dzisiaj przygotowałam zdrowszą wersję bardzo pysznego deseru. A do jego przyrządzenia użyłam bakalii, ciastek wielozbożowych i mąki kokosowej, która zawiera bardzo dużo błonnika i białka. Tarta była wyjątkowo pyszna, a ja mam zamiar w najbliższym czasie wykorzystać tę mąkę do innych wypieków. Spróbujecie? Niezbędne składniki:
Ciasto
-200 g daktyli suszonych
-100 g słonecznika łuskanego
-50 g orzechów laskowych
-50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-ciastka zwierzaki wielozbożowe od Dr Gerard (pokruszone pół szklanki)
-20 g kakao
-30 g mąki kokosowej
Masa
-około 60 g suchej kaszy jaglanej (1 szklanka po ugotowaniu)
-1 puszka dokładnie schłodzonego mleka kokosowego
-50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
-2 łyżki stewii
-1/3 łyżeczki świeżego imbiru
-1/3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
-1-2 świeże pomarańcze
-pełnoziarniste ciastka maltikeks od Dr Gerard o smaku jogurtu lub garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania: ciasto: daktyle zalewam wrzątkiem, odstawiam na około 15 minut i odlewam wodę. Daktyle, słonecznik, orzechy, olej kokosowy przekładam do wysokiego naczynia i dokładnie blenduję. Na koniec dodaję pokruszone ciastka zwierzaki wielozbożowe Dr Gerarda, mąkę kokosową oraz kakao i zagniatam ciasto. Blaszkę (średnica 17 cm) wykładam papierem do pieczenia i nakładam ciasto, a następnie wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Masa: wszystkie składniki blenduję na gęsty krem następnie masę wykładam na spód tarty, układam pomarańcze na brzegach formy, a środek posypuję pokruszonymi pełnoziarnistymi ciastkami maltikeks Dr Gerarda lub płatkami migdałowymi. Polecam wszystkim, a szczególnie łasuchom uwielbiającym słodkości. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz