Jaki rodzaj mąki
jest najlepszy do wypieku ciast i ciastek i dlaczego?
Na
naszym rynku pojawiło się mnóstwo gatunków mąki od kilku
rodzai maki pszennej najczęściej przez nas używanej po makę gryczaną czy orkiszową. Każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj w
zależności co będzie piekł. Ostatnio podczas mojej diety nie
tylko piekłam ciastka wielozbożowe z mąki żytniej czy orkiszowej
ale także robiłam chleb z mąki gryczanej wytwarzanej z gryki może
ona jest zdrowa bo posiada niski indeks glikemiczny ale muszę się
przyznać kiedy upiekłam pachnący chleb z nasionami to nie mogłam
go przełknąć bo zapach i smak jego mnie odrzucał, może są
smakosze tego rodzaju wypieku ja już do nich nie należę. Ciastka
orkiszowe, które często piekę ze słonecznikiem i rodzynkami są
przepyszne. Orkisz to stara odmiana mąki pozyskiwana z pszenicy
specjalnie zbierana i dlatego zachowuje swoje wszelkie wartości
odżywcze, przez to jest trochę droższa niż tradycyjna, zwykła
mąka pszenna. Mogę polecić wszystkim pyszne, zdrowe ciastka z
mąki pełnoziarnistej bogatej w składniki odżywcze WIT'AM dr
Gerarda dla osób dbających o linię i intensywnie ćwiczących są
zdrową przekąską. Nowością
dr
Gerarda jest jest torcik zbożowy nowy kruche ciasteczko z pełnego ziarna
otoczone w mlecznej czekoladzie
Na
przykład ja używam maki krupczatki do wypieku biszkoptów bo jest
delikatna i lekka, zawsze wychodzi pulchny biszkopt. Ostatnio
pojawiła się mieszanka mąki do wyrobów pierogów i muszę
przyznać, że wyszły o wile lepsze. Do tortów mąka tortowa. A do
mojej popularnej drożdżówki mąka pszenna 450 do 500 symbol. A do
słynnych klusek śląskich dodajemy skrobi ziemniaczanej wtedy
dopiero nam wyjdą. Także na rynku mamy ich wiele gatunków w
zależności co chcemy upiec taką kupujmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz