wtorek, 24 stycznia 2017

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy?

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do wypieku ciast i ciastek i dlaczego?

Na naszym rynku pojawiło się mnóstwo gatunków mąki od kilku rodzai maki pszennej najczęściej przez nas używanej po makę gryczaną czy orkiszową. Każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj w zależności co będzie piekł. Ostatnio podczas mojej diety nie tylko piekłam ciastka wielozbożowe z mąki żytniej czy orkiszowej ale także robiłam chleb z mąki gryczanej wytwarzanej z gryki może ona jest zdrowa bo posiada niski indeks glikemiczny ale muszę się przyznać kiedy upiekłam pachnący chleb z nasionami to nie mogłam go przełknąć bo zapach i smak jego mnie odrzucał, może są smakosze tego rodzaju wypieku ja już do nich nie należę. Ciastka orkiszowe, które często piekę ze słonecznikiem i rodzynkami są przepyszne. Orkisz to stara odmiana mąki pozyskiwana z pszenicy specjalnie zbierana i dlatego zachowuje swoje wszelkie wartości odżywcze, przez to jest trochę droższa niż tradycyjna, zwykła mąka pszenna. Mogę polecić wszystkim pyszne, zdrowe ciastka z mąki pełnoziarnistej bogatej w składniki odżywcze WIT'AM dr Gerarda dla osób dbających o linię i intensywnie ćwiczących są zdrową przekąską. Nowością
dr Gerarda jest jest torcik zbożowy nowy kruche ciasteczko z pełnego ziarna otoczone w mlecznej czekoladzie

Na przykład ja używam maki krupczatki do wypieku biszkoptów bo jest delikatna i lekka, zawsze wychodzi pulchny biszkopt. Ostatnio pojawiła się mieszanka mąki do wyrobów pierogów i muszę przyznać, że wyszły o wile lepsze. Do tortów mąka tortowa. A do mojej popularnej drożdżówki mąka pszenna 450 do 500 symbol. A do słynnych klusek śląskich dodajemy skrobi ziemniaczanej wtedy dopiero nam wyjdą. Także na rynku mamy ich wiele gatunków w zależności co chcemy upiec taką kupujmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz