wtorek, 31 stycznia 2017

Ciasteczka francuskie z truskawkami i czekoladą

Składniki na 6 - 8 sztuk:
  • 320 - 350 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
  • 6 - 8 dużych truskawek
  • 6 - 8 łyżeczek dżemu truskawkowego
  • chocolate chips lub posiekana czekolada, do posypania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
Truskawki odszypułkować, pokroić w plasterki.
Okrągłą foremką do ciastek wyciąć w cieście francuskim okrągłe ciasteczka. Każde ciasteczko posmarować 1 łyżeczką dżemu truskawkowego (pozostawiając nie posmarowane 1 cm po bokach) a na wierzch wyłożyć na zakładkę plasterki truskawek (1 duża truskawka na 1 ciastko). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut. Wyjąć i wciąż gorące ciasteczka posypać chocolate chips. Poczekać do roztopienia się czekolady, podawać.
Smacznego :-).


   A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam witam ciastka na dzień dobry dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz