- 320 - 350 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
- 6 - 8 dużych truskawek
- 6 - 8 łyżeczek dżemu truskawkowego
- chocolate chips lub posiekana czekolada, do posypania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią
ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto
powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas
pieczenia).
Truskawki odszypułkować, pokroić w plasterki.
Okrągłą foremką do ciastek wyciąć w
cieście francuskim okrągłe ciasteczka. Każde ciasteczko posmarować 1
łyżeczką dżemu truskawkowego (pozostawiając nie posmarowane 1 cm po
bokach) a na wierzch wyłożyć na zakładkę plasterki truskawek (1 duża
truskawka na 1 ciastko). Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut. Wyjąć i wciąż gorące ciasteczka posypać chocolate chips. Poczekać do roztopienia się czekolady, podawać.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam witam ciastka na dzień dobry dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam witam ciastka na dzień dobry dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz