środa, 18 stycznia 2017
Karnawałowa słodycz
Latem staram się jak najrzadziej włączać piekarnik, ale teraz mamy zimę i jestem z kolei bardzo leniwa i staram się jakieś słodycze wymyśleć w błyskawicznym tempie, dlatego na naszym rodzinno-karnawałowym stole króluje sernik na zimno i desery łączone z galaretką.
Sernik na zimno z reguły robię bez spodu albo łączę je z warstwą kruchych ciastek.
Tym razem zdecydowałam się na błyskawiczny spód z ciastek nadziewanych kremem typu markizy mafijne choco Dr Gerarda są bardzo kruche i najlepiej dodać do nich kilka łyżek roztopionego masła.
Sernik z ciasteczkowym spodem bardzo smakował mojej rodzinie.
Składniki
-500 g twarogu półtustego zmielonego
-opakowanie markiz mafijnych Dr Gerarda
-1 galaretka malinowa
-3 łyżki cukru pudru
-200 g śmietany 30%
-4 łyżeczki żelatyny
-maliny ok. 11/2 szklanki
Ciasteczka rozgnieść i przesypać na spód tortownicy wyłożonej folią aluminiową, ciasteczka dobrze ugniata się dnem szklanki.
Żelatynę dokładnie wymieszać z 1/4 szklanki wrzątku. Przy pomocy miksera ubić śmietanę. Kiedy będzie gotowa dodawać twaróg, nadal mieszając przy pomocy miksera.
Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i ułożyć na niej maliny lub inne owoce.
Całość zalać tężejącą galaretką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz