wtorek, 17 stycznia 2017

karnawał w pełni

Kinder Pingui – smaczne ciasto

Karnawał w pełni, nawet śniegiem trochę dla lepszego interfejsu sypnęło  a skoro śnieg, mróz i karnawał to i na słodko coś trzeba położyć na stole. Ja podzielę się moją świeżynką – czyli wypróbowanym właśnie nowym przepisem. Placek nazywa się Kinder Pingui. Jest na bazie biszkoptu. Prosty do wykonania, smaczny, niezbyt słodki.

Na biszkopt potrzebujemy:
3 duze jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżka oleju, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i kilka kropel ekstraktu (aromatu) waniliowego
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Następnie dodawać po 1 żółtku nadal miksując lecz na mniejszych już obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Na koniec dolać olej i aromat waniliowy. Zmieszać łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (15×20 cm). Piec około 20 minut w temp. koło 180*C. Po wystudzeniu przekroić w poprzek na 2 blaty
Jak zauważyliście przepis jest na małą formę – nam wystarczyła na 1 wieczór więc łasuchom doradzam podwoić proporcje i wziąć większą formę .Na masę potrzebujemy :
250 ml śmietany kremówki (30-36%), 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie (rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody) wystudzoną zelatynę. Żelatyna musi być chłodna ale jeszcze nie tężejąca. Całość łączymy i szybko wykładamy na jeden z blatów. Przykrywamy go kolejnym blatem.Na wierzch polewa czekoladowa :
2 tabliczki gorzkiej czekolady (można dodać 1 gorzką 1 mleczną z Dr.Gerard), 50 g masła, 5 łyżek mleka i 1 łyżka oleju.
Najlepiej w kąpieli wodnej rozpuszczamy 170 g czekolady z masłem, mlekiem i olejem. Kiedy masa będzie jednolita rozlewamy ja na wierzchu naszego placka. Resztę czekolady ścieramy na drobnych oczkach tarki i dokładnie posypujemy wierzch placka.Wkładamy do lodówki choćby na pół godziny by wszystko ładnie się ścięło i zastygło. Po tym czasie można już spokojnie podawać .Po co się męczyć, po co to robić.Sporo pysznych słodyczy jest z firmy Dr. Gerard,na przykład:Witam ciastka na dzień dobry,zwierzaki maślane,zwierzaki wielozbożowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz