wtorek, 24 stycznia 2017
Ciastka najlepsze pod słońcem
Ostatni weekend był u nas bardzo ciasteczkowy. Zawitali do nas znajomi, którzy się szybciej awizowali, że wpadną z wizytą na pogaduchy i przynieśli pyszne ciastka markizy mafijne choco i pryncy torcik a wszystko to od Dr Gerarda. A ja wiedząc że będziemy mieli gości, upiekłam kruche ciasteczka z pyszną migdałową posypką i galaretkowym nadzieniem.
Przyznam się, że uwielbiam próbować nowości. Ciastka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają na stole. Z tych słodkości ucieszą się zwłaszcza dzieci, które lubią mieć kolorowo na talerzu.
I takim to sposobem mieliśmy do wyboru różnego rodzaju ciastka.
Podam wam moi mili właśnie ten przepis na te ciasteczka, które upiekłam dla gości i zarazem polecam żebyście spróbowali markiz mafijnych choco i pryncy torcika Dr Gerarda, poprostu niebiańskie dla podniebienia, same rozpływają się w ustach i chciałoby się jeszcze, jeszcze....
Składniki
-300 g mąki pszennej
-200 g masła
-1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
-80 g cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-kropla aromatu migdałowego
-1 jajko
Dodatkowo
-żółtko+białko
-5 łyżeczek drobno posiekanych migdałów
-galaretka zielona
-galaretka różowa
Każdą z galaretek rozpuszczam w osobnej misce w szklance gorącej wody, odstawiam do ostudzenia.
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem, cukrem pudrem i solą, dodaję pokrojone na małe kawałki masło, cukier waniliowy, aromat migdałowy i jajko. Całość wyrabiam na miękkie i gładkie ciasto.
Wstawiam do lodówki na ok.1 godz. Po tym czasie schłodzone ciasto wałkuję na lekko podsypanej mąką stolnicy. Z placka wycinam szklanką koła, w połowie okręgów wycinam za pomocą kieliszka mniejszy otwór tak aby powstał pierścień.
Brzegi pełnych krążków smaruję roztrzepanym białkiem i przykrywam okręgami z dziurką.
Następnie wierzch, tylko brzegi smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję posiekanymi migdałami lekko je dociskając. Tak przygotowane ciastka układam w niewielkich odstępach od siebie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 200C piekarniku ok. 15 minut, aż wierzch ciastek lekko się zarumieni.
Po upieczeniu pozostawiam ciastka do całkowitego ostudzenia, po czym wypełniam je stężoną galaretką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz