Składniki na 16 - 18 sztuk:
- 225 g masła orzechowego
- 100 g jasnego brązowego cukru (miałkiego lub drobnego)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g gorzkich drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło orzechowe,
cukier, sodę oczyszczoną i sól. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i
ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Dodać
drobinki czekoladowe i zmiksować.
2 blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do
pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha
włoskiego (ok. 25 g na każde ciastko), lekko spłaszczyć dłonią i piec w
temperaturze 165ºC (termoobieg) przez około 15 - 18 minut, do
zarumienienia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut
(ciasteczka będą bardzo miękkie), następnie przenieść na kratkę do
całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku, do 1 tygodnia.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam witam ciastka na dzień dobry dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam witam ciastka na dzień dobry dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz