- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 325 g mąki pszennej
- 75 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło, cukier i
sól. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i
ucierać, do dokładnego połączenia. Dodać wanilię, mąkę pszenną,
zmielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
Przygotować mocny worek cukierniczy z
końcówką w postaci wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M). Napełniając go co
pewien czas porcją ciasta wyciskać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia kółka o średnicy około 7 cm (mocno rosną w piekarniku). Blachę
w wyciśniętymi ciastkami schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 8 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz