piątek, 27 stycznia 2017

zwieżaki maślane


Pewnego dnia z samego rana obudziła mnie moja wnuczka, złapała mnie za rękę i szybko zaprowadziła  do kuchni. po chwili zorientowałem się dlaczego,  na szafce  stały jej ulubione słodycze  specjalne dla kilkumiesięcznych dzieci. pomyślałem wtedy jeżeli moja wnusia lubi tak bardzo słodycze to  upiekłem jej troszeczkę tych smacznych ciasteczek . Tak wiec zrobiłem. Wybrałem się do sklepu po potrzebne składniki i zabrałem się do pracy.

Przepis na zwierzaki maślane:

 

Składniki:

(około 25 ciasteczek)

250g masła

65g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)

250g mąki pszennej np tortowej

75g cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

Mąki i cukier puder przesiej do miski.

Dodaj miękkie masło oraz żółtka, ekstrakt waniliowy oraz sól.

Zagnieć jednolite ciasto. Zrób to jak najszybciej, unikaj zbyt długiego zagniatania, które uwolni z mąki gluten. Tak przygotowane ciasteczka będą twarde.

Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj i odciskaj wzór stempelkiem. Jeśli wolisz użyć foremek do wykrawania, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5cm i wykrawaj ciasteczka.

Układaj ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 10-12 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Pozostaw do wystygnięcia na blaszce. Jeszcze ciepłe są bardzo kruche.

Polecam również zwierzaki maślane DR GERARD, które też bardzo uwielbia moja wnusia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz