Witam.
Wczoraj była ładna pogoda, postanowiłam wyruszyć z dziećmi na spacer. Poszliśmy
na sanki. W parku przygotowano specjalną górkę , żeby można było zjeżdżać na
sankach. Dla dzieci to istny raj. Po zabawach na sankach, dzieci postanowiły
się porzucać śnieżkami. Oczywiście nie omieszkali mnie do tego włączyć. Było
dużo śmiechu. Kiedy mieliśmy już całkowicie mokre rękawiczki, postanowiliśmy
wrócić do domu na gorącą czekoladę. Po drodze wstąpiliśmy do sklepu i kupiłam
nasze ulubione słodycze, czyli kruche ciasteczka ,,Dr Gerarda”. Na dzisiejszą
ucztę wybrałam Mafijne Choco oraz
Pryncytorcik. Po powrocie do domu, dzieci zajęły się swoimi sprawami, a ja przy
aromatycznej kawie przeglądałam deserotekę na stronie internetowej ,,Dr
Gerard”. Postanowiłam przygotować
ciastka śniegowe kule. Potrzebowałam do tego: 60 g mąki,70 g cukru pudru,240 g
masła,2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,90 g orzechów włoskich,6 łyżeczek
kandyzowanej pomarańczowej skórki,1/2 – 1 łyżeczki cynamonu,1 szczypta soli. A
robiłem je tak: orzechy podprażyłam na suchej patelni, wystudziłam je i drobno posiekałam
razem z kandyzowaną skórką pomarańczową. Masło utarłam z cukrem pudem. Do
utartego masła dodałam wszystkie pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Następnie
odrywałam po kawałeczku ciasta i formowałam małe kuleczki wielkości orzecha
włoskiego. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180
st. C przez ok. 15 min, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Moje dwa szczęścia były zachwycone
tymi ciasteczkami. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz