Składniki na około 32 sztuki:
- 150 g płatków owsianych, tradycyjnych
- 100 g masła, roztopionego
- 1 duże jajko
- 90 - 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane umieścić w malakserze i
zmiksować (kilka pulsów) do otrzymania bardzo drobnych płatków. Nie
powinny mieć konsystencji mąki, takie większe okruszki dodają ciastkom
lepszej struktury. Dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać.
W misie miksera umieścić jajko i cukier.
Ubić do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać mąkę pszenną i proszek
do pieczenia, ubić do połączenia. Zmiksowaną masę dodać do płatków
owsianych z masłem i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wykładać na blachę w 8 cm odstępach - ciasteczka bardzo rosną. Na
każde ciastko 2 łyżeczki masy, z której uformować kółko, lekko
spłaszczyć (można jedno ciastko upiec na próbę).
Piec w temperaturze 175ºC przez około 6 -
10 minut, aż brzegi ciasteczek będą zarumienione. Wyjąć, przestudzić na
blaszce (zaraz po upieczeniu będą miękkie), po przestudzeniu przenieść
na kratkę.
Dodatkowo:
- 200 g czekolady gorzkiej (lub gorzkiej i mlecznej - pół na pół) roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
Ciasteczka smarować z jednej strony czekoladą, odkładać na kratkę. Można też sklejać je czekoladą, jak markizy.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku spożywczym, puszce itp.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam witam ciastka na dzień dobry dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz