środa, 25 stycznia 2017

„Czekolada i zdrowie. Ile w tym prawdy?”


Otóż prawdopodobnie to właśnie Kolumbowi zawdzięczamy to, że dzisiaj możemy delektować się wyrobem cukierniczym jakim jest czekolada, w bardzo szerokim tego słowa znaczeniu, i SŁODYCZY zawierających czekoladę.

Mianowicie w trakcie jednej z wypraw Krzysztof Kolumb na pokładzie statku przywiózł do Europy ziarna „kakaowca”, które po zmieleniu i odpowiednim przygotowaniu lub obróbce podbijały ludzkie podniebienia, kubki smakowe itp. choćby takim produktem jak kakao.

Dokładnie tak, jak to w wysublimowany sposób zdobywa serca klientów Dr Gerard swoimi słodkimi wyrobami. „Kakao to główny składnik naszego ulubionego smakołyku, czyli czekolady. Dodajemy je także do ciast albo przygotowujemy smaczny i rozgrzewający napój na jego bazie.”

„Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to gorzka szumowina.”

„Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej dziennie nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru - wynika to z obecności kofeiny i teobrominy. Wpływa na spowolnienie procesów starzenia się. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba jednak również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, które spowodowane są rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu.”

Te i jeszcze wiele innych ciekawostek znajdziecie na bardzo przydatnej stronce, szczególnie w temacie dietetyki, polecam!


Wniosek nasuwa się tylko jeden, a mianowicie, że każdy produkt posiada dobre i złe strony dla zdrowia człowieka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz