Otóż prawdopodobnie to właśnie Kolumbowi zawdzięczamy to, że
dzisiaj możemy delektować się wyrobem cukierniczym jakim jest czekolada, w
bardzo szerokim tego słowa znaczeniu, i SŁODYCZY zawierających czekoladę.
Mianowicie w trakcie jednej z wypraw Krzysztof Kolumb na
pokładzie statku przywiózł do Europy ziarna „kakaowca”, które po zmieleniu i
odpowiednim przygotowaniu lub obróbce podbijały ludzkie podniebienia, kubki
smakowe itp. choćby takim produktem jak kakao.
Dokładnie tak, jak to w wysublimowany sposób zdobywa serca
klientów Dr Gerard swoimi słodkimi wyrobami. „Kakao to główny składnik naszego
ulubionego smakołyku, czyli czekolady. Dodajemy je także do ciast albo
przygotowujemy smaczny i rozgrzewający napój na jego bazie.”
„Metodą na poprawienie humoru przez niejednego z nas jest
sięgnięcie po kawałek, a nawet po tabliczkę czekolady. Pierwszą gorącą
czekoladę stworzyli Majowie, lecz była to gorzka szumowina.”
„Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad
posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej
dziennie nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie
nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru - wynika to z
obecności kofeiny i teobrominy. Wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.
Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga
dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba jednak również pamiętać o
negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie
dużych ilości może wywołać bóle głowy, które spowodowane są rozszerzeniem się
naczyń krwionośnych w mózgu.”
Te i jeszcze wiele innych ciekawostek znajdziecie na bardzo
przydatnej stronce, szczególnie w temacie dietetyki, polecam!
Wniosek nasuwa się tylko jeden, a mianowicie, że każdy
produkt posiada dobre i złe strony dla zdrowia człowieka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz