- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej razowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka płatków owsianych (tradycyjnych)
- 1 szklanka suszonych śliwek, posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia wbić jajko, dodać cukier, sól,
syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, olej. Wymieszać dokładnie rózgą
kuchenną, do połączenia. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, płatki owsiane,
suszone śliwki. Wymieszać łyżką, do połączenia /można ciasto odstawić na
chwilę, by płatki nasiąkły/.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha
włoskiego (ciasto mocno się klei, najlepiej robić to dłońmi zwilżonymi
wodą), jeśli kulki będą się ciężko formowały nabierać łyżeczką i przy
jej pomocy nakładać na blaszkę. Układać na płaskiej blaszce wysmarowanej
masłem lub wyłożonej matą teflonową, spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka zwierzaki wielozbozowe dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz