poniedziałek, 23 stycznia 2017

Ananasowa uczta

Na weekend przygotowałam wyjątkowo pyszne ciasto przełożone kremem budyniowym, ciastkami Dr Gerarda z dodatkiem ananasów i galaretki ananasowej. Była to prawdziwa ananasowa uczta dla naszego podniebienia. Idealne w pochmurne zimowe dni. Chcecie spróbować? Oto składniki:

Biszkopt
-6 jajek
-niepełna szklanka cukru
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki


Krem
-½ l mleka
-1 budyń waniliowy z cukrem
-250 g serka mascarpone
-200 ml śmietanki kremówki 30%
-1,5 łyżki żelatyny
-4 łyżki zimnej wody

Anansowy wierzch
-ananasy w plastrach 1 puszka
-2 galaretki ananasowe
-750 ml wody

Dodatkowo
-ciastka mini wafelki o smaku ananasa od Dr Gerard


Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. W misce krótko ubijam żółtka, wlewam do białek i powoli mieszam łyżką. Wsypuję mąkę i mieszam. Gotowe ciasto przelewam do formy (33/21 cm). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę około 35 minut, a następnie studzę i kroję na dwa blaty. Krem: z mleka i proszku budyniowego gotuję budyń i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń przekładam do miski, dodaję serek, miksując wlewam śmietankę. Żelatynę zalewam wodą, odstawiam do napęcznienia, a następnie delikatnie podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Miksując krem, wlewam dokładnie wymieszaną żelatynę. Ananasowy wierzch: galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, odstawiam do schłodzenia i lekkiego stężenia. Ananasy wyjmuję, odsączam i kroję w kostkę. Spód pierwszego biszkoptu nasączam syropem z ananasów, wykładam połowę masy, układam ciastka mini wafelki Dr Gerarda i wykładam resztę masy, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu, nasączam syropem. Na wierzch wykładam pokrojone ananasy i zalewam lekko tężejącą galaretką. Ciasto przechowuję w lodówce. Warto wypróbować, a do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz