wtorek, 31 stycznia 2017

Ciastka 'cinnamon buns'

Składniki na kruche ciasto:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub mniej)
  • duża szczypta soli
  • skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać sól, skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę i zmiksować - powstałe ciasto będzie dość klejące. 
Ciasto uformować w kulę, schłodzić przez około 60 minut lub do momentu, kiedy ciasto stężeje na tyle, że da się wałkować. 
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość 30 x 30 cm (ja ciasto rozwałkowałam mocniej, około 30 x 40 cm, aby w środku ciasteczka było więcej spiralek), lekko podsypując mąką i wyrównując brzegi. Ciasto posmarować nadzieniem cynamonowym, następnie zwinąć jak roladę pomagając sobie papierem do pieczenia. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce np. przez noc. 
Formę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i ostrym cienkim nożem pokroić na plasterki o grubości około 4 mm. Ciasteczka układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z grzaniem góra-dół bez termoobiegu) przez około 12 - 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się brzegów ciastek. Wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Cynamonowe nadzienie:
  • 75 g masła
  • 1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru (np. muscovado)
  • 1,5 łyżki golden syrupu (lub płynnego miodu)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misie miksera i rozetrzeć/zmiksować do otrzymania jednolitej pasty.
Smacznego :-).


  A jeśli nie macie czasu lub ochoty na tworzenie własnych wypieków polecam ciastka dr. Gerarda, zawsze pyszne i oczywiście już gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz