środa, 18 stycznia 2017

Pyszne babeczki

Miałam wczoraj ochotę na coś pysznego, a słodycze kupione w sklepie to było za mało, więc odwiedziłam deserotekę w poszukiwaniu pysznego pomysłu i po dokładnym przeglądzie wszystkich przepisów, zainspirowana jednym z przepisów na muffinki przygotowałam babeczki z masą marchewkową, w których wykorzystałam ciastka Dr Gerarda. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:

Na babeczki

-2 szklanki mąki
-niepełna szklanka cukru
-jogurt naturalny (mały)
-4 jajka
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-pół szklanki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę marchewkową

-500 ml soku marchewkowego
-2 budynie waniliowe
-1 łyżka cukru

Dodatkowo

-pryncytorcik ciastka od Dr Gerard
-ciastka zwierzaki wielozbożowe od Dr Gerard

Sposób przygotowania: babeczki: jajka ucieram mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym na białą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodaję jogurt naturalny oraz olej. Miksuję do połączenia się składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, po czym porcjami dodaję do masy jajecznej, cały czas miksując, tak aby ciasto miało gładką, jednolitą konsystencję. Formę na muffinki wykładam papilotkami, a następnie wypełniam ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch wykładam pokruszone ciastka pryncytorciki (ja dałam 1 łyżeczkę na każdą babeczkę). Babeczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, a następnie odstawiam do wystudzenia. Masa marchewkowa: budynie z cukrem rozpuszczam w 1 szklance soku, a resztę gotuję. Wlewam rozmieszane budynie do gotującego się soku. Mieszam do zgęstnienia masy (na małym ogniu). Na zimne babeczki wykładam masę marchewkową (ja użyłam rękawa cukierniczego), a wierzch dekoruję zwierzakami wielozbożowymi od Dr Gerarda (na każdą babeczkę wyłożyłam 1 lub 2 ciastka). Babeczki smakowały małym i dużym łasuchom, więc polecam i zachęcam wszystkich do korzystania z deseroteki gdzie można znaleźć przepyszne przepisy na każdy dzień. Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz