Będąc na zakupach spotkaliśmy koleżankę, która zaprosiła nas na ciasto i kawę.
Pomimo, że nie mieliśmy zabardzo czawu na to, ale jej upór wygrał i poszliśmy do niej.
Poczęstowała nas pysznym ciastem. Przpis na ciasto znalazła w internecie , ale uzadatniła go własnym pomysłem dokładając ciastka Dr Gerarda i przyznam, że bardzo smaczny egekt tej kombinacji wyszedł.
Ciasto to jest fajne i przepyszne warstwowe ciasto, ktore robi się w krótkim czasie.
Są w nim dwie słodkie i aromatyczne masy: piankowa i toffi, które układamy herbatnikach i przekladamy ciastkami Dr Gerarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI
Ciasto to przygotowujemy bez pieczenia.
Proponuję wykonanie tego ciasta, a oto przepis.
Potrzebne składniki;
Masa piankowa:
2 galaretki poziomkowe
Masa krówkowa:
1 puszka mleka słodzonego gotowego (gotowa masa) 510 g
1/2 kostki margaryny np; Kasia
3 łyżki rumu
Ponadto:
herbatniki, w zależności od wielkości formy , którą wyłożymy nimi.
herbatniki Dr Gerarda - wit'AM JABŁKO RODZYNKI ok. 300 g
Polewa:
250 ml śmietany 30%
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
ok. 10 łyżek kakao
Do dekoracji:
Dowolne kolorowe cukierki
Sposób wykonania:
Najpierw 2 galaretki poziomkowe rozmieszmy w gorącej wodzie i studzimy. Każdą osobno, i każdą w 1 ½ szklance wody.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej pierwszą warstwę herbatników.
Jedną tężejącą galaretkę poziomkową ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie pianka i masa zwiększy nieco swoją objętość.
Następnie piankę wykładamy na herbatniki i gładzimy powierzchnię.
Po upływie 1-2 minut rozłożyć warstwę herbatników Dr Gerarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI i wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.
W między czsie margarynę Kasia przekładamy do rondelka i rospuszczamy.
Dodajemy gotową masę krówkową i razem mieszamy.
Kiedy masa się połączy, należy ostudzić.
Następnie dodajemy rum, dokładnie mieszamy i wykładamy na herbatniki.
Masę wyrównujemy i rozkładamy na niej trzecią warstwę herbatników Dr Gerarda.
Drugą tężejącą galaretkę poziomkową ubijamy, tak samo jak tą pierwszą i wykładamy na herbatniki.
Wyrównujemy i po upływie 1-2 minut rozkladamy czwartą - ostatnią warstwę herbatników Dr Gerarda.
Ponownie ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
Gorzką czekoladę łamiemy i topumy w rondelku.
Do czekolady wlewamy śmietanę i dodajemy kakao.
Całość podgrzewamy i mieszając, aż masa się połączy.
Ostudzoną masę wylewamy na herbatniki -wit'AM JABŁKO RODZYNKI, a następnie udekorujemy kolorowymi cukierkami
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 24 godziny.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz