wtorek, 24 stycznia 2017

Pyszne ciasto herbatnikowe.

    Będąc na zakupach spotkaliśmy koleżankę, która zaprosiła nas na ciasto i kawę.
Pomimo, że nie mieliśmy zabardzo czawu na to, ale jej upór wygrał i poszliśmy do niej.
Poczęstowała nas pysznym ciastem. Przpis na ciasto znalazła w internecie , ale uzadatniła go własnym pomysłem dokładając ciastka Dr Gerarda i przyznam, że bardzo smaczny egekt tej kombinacji wyszedł.
Ciasto to jest fajne i przepyszne warstwowe ciasto, ktore robi się w krótkim czasie.
Są w nim  dwie słodkie i aromatyczne masy: piankowa  i toffi, które układamy  herbatnikach i przekladamy ciastkami Dr Gerarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI
  Ciasto to przygotowujemy bez pieczenia.
  Proponuję wykonanie tego ciasta, a oto przepis.

     Potrzebne składniki;

                  Masa piankowa:
     2 galaretki poziomkowe
                 Masa krówkowa:
      1 puszka mleka słodzonego gotowego (gotowa masa) 510 g
   1/2 kostki margaryny np; Kasia
      3 łyżki rumu
             Ponadto:
     herbatniki, w zależności od wielkości formy , którą wyłożymy nimi.
     herbatniki Dr Gerarda - wit'AM JABŁKO RODZYNKI  ok. 300 g
           Polewa:
    250 ml śmietany 30%
      10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
      ok. 10 łyżek kakao
                       Do dekoracji:
           Dowolne kolorowe cukierki

                                     Sposób wykonania:
               Najpierw 2 galaretki poziomkowe rozmieszmy  w gorącej wodzie i studzimy. Każdą osobno, i każdą w 1 ½ szklance wody.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej pierwszą warstwę herbatników.
Jedną tężejącą galaretkę poziomkową ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie pianka i masa zwiększy nieco swoją objętość.
  Następnie piankę wykładamy  na herbatniki i gładzimy powierzchnię.
     Po upływie 1-2 minut rozłożyć  warstwę herbatników Dr Gerarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI i wkładamy  do lodówki na około 30-40 minut.
 W między czsie margarynę Kasia przekładamy  do rondelka i rospuszczamy.
 Dodajemy  gotową masę krówkową i razem mieszamy.
Kiedy masa się połączy,  należy ostudzić.
Następnie dodajemy  rum, dokładnie mieszamy  i wykładamy  na herbatniki.
 Masę wyrównujemy  i rozkładamy  na niej trzecią warstwę herbatników Dr Gerarda.
Drugą tężejącą galaretkę poziomkową ubijamy, tak samo jak tą pierwszą i wykładamy na herbatniki.
Wyrównujemy  i po upływie 1-2 minut rozkladamy  czwartą - ostatnią warstwę herbatników Dr Gerarda.
Ponownie ciasto wkładamy do lodówki na 30-40 minut.
   Gorzką czekoladę łamiemy  i topumy  w  rondelku.
Do czekolady wlewamy śmietanę i dodajemy kakao.
Całość podgrzewamy i mieszając, aż masa się połączy.
Ostudzoną masę wylewamy na herbatniki -wit'AM JABŁKO RODZYNKI, a następnie udekorujemy kolorowymi cukierkami
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 24 godziny.

             Życzę smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz