Na niedzielne popołudnie przygotowałam ciasto na wafelkach kokosowych w czekoladzie z masą budyniową i pianką czekoladową. Ciasto było bardzo pyszne. Wypróbuj. Oto składniki:
Masa budyniowa
-200 g masła
-500 ml mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru
-1 cukier wanilinowy
Masa jabłkowa
-1,5 kg jabłek
-5 łyżek cukru
-2 łyżeczki żelatyny
Pianka czekoladowa
-500 ml śmietanki 30%
-100 g deserowej czekolady
-100 g mlecznej czekolady
-3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-Torcik c-moll kokosowy od Dr Gerard
-rurki kokosowe od Dr Gerard
-wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania: z mleka odlewam 3/4 szklanki i mieszam z mąkami. Resztę mleka gotuję z cukrem i cukrem wanilinowym. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę i gotuję budyń. Odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram, dodaję porcjami zimny budyń i miksuję. Na blachę (21/33 cm) wyłożoną folią układam wafelki Torcik c-moll kokosowy i nakładam masę budyniową, którą przykrywam warstwą rurek kokosowych. Jabłka obieram i kroję na małe kawałki, dodaję cukier i prażę. Żelatynę namaczam w pół szklanki wody, następnie podgrzewam do jej rozpuszczenia i mieszam z jabłkami. Odstawiam do wystudzenia. Zimną masę jabłkową wykładam na rurki. Połamane na kawałki czekolady rozpuszczam na parze z 150 ml śmietanki, następnie studzę. Resztę śmietanki ubijam i łączę z czekoladą. Żelatynę namaczam w pół szklanki wody i podgrzewam do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą wlewam do śmietanki. Gotową piankę wykładam na jabłka. Wierzch posypuję wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowuję w lodówce. Niepowtarzalny pomysł na deser. Spróbuj i się przekonaj. Do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz